Бум на търсенето на йодни таблетки. Ендокринолог: Може да имат обратен ефект

За 6 дни аптеките продали количества йодни медикаменти като за цяла година

01.03.2022 | 19:10 Редактор: Елеонора Танева

Собственици на аптеки отбелязват, че има повишено търсене на йодни медикаменти през последните няколко дни. Причината са опасения от ядрена война.

За последните 6 дни количествата от продадените йодни медикаменти у нас се равнява на тези, които се продават обикновено за цяла година.

"През последните 3-4 дни имаме 300% ръст на йодни тинктури, на келпа и на калиев йодид таблетки", информира председателят на Асоциацията на аптеките Николай Костов. 

Повишеното търсене е заради информация за повишен радиационен фон в областта на Чернобил. Място за паника няма и специалистите съветват да не се приема йод без причина. 

"БАН отговори на мой въпрос, че в момента няма повишена радиоактивност. Ето защо казвам категорично за този момент - не трябва да се приема йод. При сигнал за авария трябва да се приемат тези таблетките първите 1-2 часа. След 5 часа тяхната ефективност намалява 10 пъти", уточни ендокринологът д-р Малина Петкова от болница "Лозенец". 

Всеки човек има различна нужда от йод за производството на своите йодни хормони. Колкото е по-млад човек, толкова по-голяма нужда има, казва ендокринологът. А хората със заболявания на щитовидната жлеза трябва да се консултират с лекар преди да приемат такива медикаменти.

"Това, което нас ни интересува при една радиационна авария, е изотоп 131. При една авария той много бързо се вдишва, попада в кръвта, оттам попада в щитовидната жлеза. Тя е много малък орган - 20 грама. Поглъщайки тази голяма доза радиоактивен йод се създава опасност за здравето на човека. При приемането на голямо количество йод може да се създаде обратният ефект и да си навредим", предупреди д-р Петкова.

Медикаментите на йодна основа се използват основно като добавки. А правителството отпусна 4 млн. лева за допълване на държавния резерв, ще бъде купен и калиев йодид.

Вижте повече в репортажа на  Анелия Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
за бременните няма таблетки дето наистина им трябват, заради паниката на хората Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
Дано да се помпат
преди 2 години
Глупавите хора са така. Държавата на гупациите така ще се прославим. Сигнализирай за неуместен коментар