Четири автобуса с 200 души ще пристигнат в България от Украйна

Автомобили и микробуси с доброволци тръгват днес от Добрич, за да извозят бежанци

01.03.2022 | 18:50 Редактор: Теодора Патронова

Тази вечер в България пристигат четирите автобуса с 200 души, които се евакуираха от Украйна. Те ще влязат в страната ни през граничния пункт при Дуранкулак. Над 1400 души, идващи от Украйна са влезли в България през пункта Силистра – Кълъраш от началото на руската инвазия. 

През граничния пункт при Силистра преминава и иранската студентка Тара. Тя разказа, че живее от пет години в Украйна и смята страната за свой втори дом, но сега бяга от ужаса на войната. Пътува вече 72 часа, за да се прибере в родината си.

"Студентска съм в Харков. Ситуацията е много лоша. Много ракети, бомби, много писъци. Не можахме да излезем от Харков, защото правителството каза, че ситуацията е много лоша. Пътуваме вече 72 часа през Молдова, Румъния и България", обясни тя.

Автомобили и микробуси с доброволци тръгват днес от Добрич, за да извозят бежанци от границите към България. Витан смята, че е човешко да се помогне на хората, които бягат от войната.

"В случая аз мога да се включа само с превоза на хора, с автомобила ми. Ще отида и ще помогна да докараме хора, багаж, каквото е необходимо, доколкото разбрах има организация за настаняването на тези хора. Предимно жени, деца, видях хората си носят и домашните любимци, взели по едно малко куфарче, без никаква идея за колко време ще останат, къде ще отидат", поясни Витан Тачев.

Преди да бъдат настанени тук, бежанците ще минат медицински прегледи.

Заедно с групата ще пътуват и два микробуса, организирани от община Добрич. Ако има още желаещи, общината има готовност да изпрати още превозни средства.

"Това са 2 микробуса на соц. услуги, с които можем да помогнем на 15 украински граждани да ги доведем в Добрич. Осигурили сме им 4 общински жилища, където да бъдат настанени. Приготвили сме одяла и пакети със суха храна, имаме дарения от БЧК и граждани, Осигурили сме сухи млека, пюрета, памперси, всякакви санитарни материали", заяви зам.- кметът на община Добрич д-р Емилия Баева.

300 легла са разкрити за настаняване на бежанци от Украйна в Област Велико Търново. Това съобщиха днес от областната администрация в града.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК