Болници и църковни храмове у нас отвориха врати за бежанците от Украйна

БЧК откри и банкова сметка в помощ на пострадалите

28.02.2022 | 20:02 Редактор: Здравко Черкезов

Доброволчески акции в цялата страна и съпричастност към народа на Украйна. Две болници в столицата преглеждат безплатно пострадали украинци, както и хора принудени заради размириците да напуснат родните си места. 

Болница "Света Анна" и болница "Лозенец" в София преглеждат безплатно бежанци от Украйна. Прегледите се извършват от висококвалифицирани специалисти във всички кабинети.

"Болницата е съпричастна към тяхната съдба и ще проведем всички възможни прегледи от които се нуждаят, това включва и спешност, и деца", посочи началникът "Вътрешна клиника" към УМБАЛ "Лозенец" д-р Красимир Ангелов.

Украинските бежанци ще бъдат преглеждани само срещу документ за самоличност. Ако не се нуждаят от спешна помощ, е необходимо предварително да си запишат час за преглед. 

В Несебър единственият действащ  храм "Успение Богородично" също отваря вратите си за бежанци от Украйна. В прилежаща сграда към храма ще бъдат приютени осем майки с малки деца и бебета. Те трябваше да пристигнат днес, но заради големите задръствания на границата с Румъния има забавяне. 

"Къщата ни  е винаги широко отворена за такива хора. И друг път сме помагали на други хора, настанявали сме, защото няма начин, нали сме християни. Тук долу имаме още един апартаменти, достатъчни места да ги настаним", сподели отец Петър.

Инициативата е на Община Несебър, която активно работи с БЧК, съвместно с групата "Шофьори Несебър", които са организирали превоза на жените и децата от границата с Румъния. 

"Това  е традиция за Община Несебър, всички хора скачат и са готови да откликнат на чуждата болка. Звънят хората непрекъснато, искат да помогнат, някои пазарят, носят", разказа Виолета Чаушева от БЧК Несебър.

БЧК откри и банкова сметка в помощ на пострадалите от Украйна. Тя е публикувана на сайта на организацията. Продължава и кампанията за набиране на материални дарения в цялата страна. 

"Всякакъв вид мъжки и дамски дрехи, но задължително нови, с етикети", уточни директорът на БЧК в Русе Антоанета Ябанозова.

Приемат се и хранителни продукти. Те трябва да са фабрично пакетирани и с по-дълъг срок на годност. В Украйна имат нужда още от детски храни, памперси, адаптирано мляко, мокри кърпи и санитарни материали.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК