Гори Запорожката атомна електроцентрала - най-голямата в Европа

Евентуален взрив в нея би бил 10 пъти по-голям от този в Чернобил

04.03.2022 | 06:49 Редактор: Тодор Петров

Гори най-голямата атомна електроцентрала в Европа и пета в света - Запорожката в Украйна. За това сигнализира първо кметът на близкия до нея украинския град Енергодар. 

Според Дмитро Орлов пожарът е възникнал след руска атака. Той съобщи за тежки боеве в покрайнините на града между настъпващите руски части и украинските бойци. Руските войски опитали да влязат в града с танкове и да установят контрол над централата, но са били спрени от жители и работници в централата, които са се събрали на пътищата, водещи към нея. 

По думите на кмета има и жертви, но не се уточнява точният им брой. Информацията за възникналите пламъци беше потвърдена и от външния министър на Украйна. Той предупреждава, че евентуален взрив в централата би бил 10 пъти по-голям от този в Чернобил. 

Пожарникари се оплакаха, че не могат да влязат, за да гасят, тъй като обстрелът не спира. Все пак малко по-късно стрелбата бе прекратена и те бяха допуснати до мястото на пожара. Към момента няма информация огънят да застрашава сигурността на обекта. 

Говорителят на централата Андрей Туз успокои, че няма опасност от изтичане на радиация. Тази информация се потвърждава и от сайта на Запорожката електроцентрала, на който в реално време се следи радиационният фон в радиус от 30 километра. 

Не се наблюдават отклонения от нормите. При пожара не е засегната жизненоважна техника, съобщи Международната агенция за атомна енергия. Заради сблъсъците в град Енергодар няма водоснабдяване и ток. 

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до ядрен терор и иска да повтори катастрофата от Чернобил.

Южното пристанище Мариупол пък остава под обсада, като местните власти съобщават за интензивен обстрел. Киев остава под контрола на правителството, а голям руски брониран конвой е блокиран на около 30 км разстояние от украинската столица.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК