Бесарабски българи са настанени в християнска църква в Русе

"Бяхме длъжни да напуснем страната, защото е страшно", сподели Павел

03.03.2022 | 19:21 Редактор: Ваня Кузманова

Бесарабски българи са настанени в християнска църква в Русе. Търсят се имоти, които могат да бъдат предоставени на още бежанци, които се очаква да пристигнат.

Павел и семейството му са бесарабски българи, живеещи в Украйна. Два дни преди да започнат военните действия в страната решават да тръгнат. Павел е успял да напусне страната, защото е баща на повече от две деца, което му дава право да пътува извън Украйна. 

"Бяхме длъжни да напуснем страната, защото е страшно. Длъжни сме да съхраним своя живот. Аз имам пет деца. Това е Светослав. Той е на две години. Със себе си взехме моята майка и по-малкия ми брат", сподели Павел.  

Бежанците разказват, че пътувайки през границите са имали доста проблеми. Помощ са получили от посолството ни в Кишинев. 

"Тръгнахме към границата, която е най-близко до града, където живеехме. Това е границата с Молдова. Ние пресякохме границата, даже планирахме в Румъния да отидем, но като си в такова състояние, на нас ни беше все едно къде ще отидем. От границата на Румъния ни върнаха, защото майка ми е с невалиден паспорт. Ние се върнахме и отидохме в едно посолство във в Кишинев и ни дадоха виза за 60 дни", каза Анастасия.  

Павел ни разказва как другият му по-малък брат е в Одеса, но той не е успял да избяга въпреки че също има 5 деца. 

"Те много се тревожат и много се страхуват. Два пъти на ден има въздушна тревога. Те стоят в мазето и казват че продуктите свършват, останали са по магазините само деликатеси. Много ги е страх, но нямат възможност да напуснат, затова взеха решение да останат там", разказа Павел. 

Очаква се да пристигнат още бежанци, предимно жени и деца. От сдружение "РОД" търсят имоти, в които могат да бъдат настанени. Събират и финансови средства. 

"Тези бежанци специално са контакт от други бесарабски българи, с които поддържаме връзка в Украйна. Тези, към които сме се насочили са наистина бих казал събратя и хора, които наистина ни препоръчват, че са в нужда. Хората, както сами видяхте са доста притеснени, уплашени от ситуацията, в която се намира Украйна и смятам, че ние като българи, точно на тези хора трябва да помогнем", посочи Давид Александров от сдружение "РОД".  

Църквата е в готовност да помогне на всички бежанци влизащи през Русе, като до момента успява да ги настани в различни градове в страната.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК