Ден 8: Взривове в Киев, 1 млн. бежанци и втори кръг преговори между Киев и Москва

Най-малко 136 цивилни са били убити, а 400 са ранени

03.03.2022 | 07:05 Редактор: Ваня Кузманова

Ден 8 от началото на войната в Украйна. Днес трябва да се проведе вторият кръг преговори между Киев и Москва. Очаква се срещата да бъде на границата между Беларус и Полша.

Украинският президент Зеленски заяви, че докато атаките на Москва продължават, не може да бъде постигнат напредък в преговорите. 

Около 3 часа сутринта местно време е имало най-малко 4 взрива в Киев: два - в центъра на града и още два - близо до спирка на метрото. Във Facebook кметът Виталий Кличко публикува, че при взривовете има ранени хора и запалени коли. Вчера експлозия разтърси жп гара в Киев. 

Съветник на Министерството на вътрешните работи заяви, че взривът е причинен от останки от свалена руска крилата ракета, а не от пряк ракетен удар. Няма информация за жертви, а сградата на гарата е претърпяла леки щети.

Агенцията на ООН за бежанците обяви, че от началото на руската инвазия досега от Украйна в съседните държави са преминали 1 милион бежанци. 

Повече от 2% от населението на Украйна е било принудено да напусне страната. Стана ясно и че най-малко 136 цивилни са били убити, а 400 са ранени след нахлуването на Русия. 

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще говори с руския лидер Владимир Путин толкова дълго, колкото е необходимо, за да го убеди да спре войната в Украйна. 

По думите на Макрон Европа е навлязла в нова ера след нахлуването на Русия в Украйна и ще трябва да инвестира в собствената си отбрана и енергийна независимост.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК