Опозицията за Бюджет 2022: Искаме пица като в Германия, а не опоскана и изядена

Вие взимате от единия джоб на българите 100 лв. и в другия им слагате 15 лв. за утеха, коментираха от ГЕРБ

22.02.2022 | 19:20 Редактор: Елеонора Танева

Повече от два часа депутатите обсъждат бюджета на Държавното обществено осигуряване. В разчета на държавата е заложено от 1 април минималната работна заплата да бъде 710 лв., толкова са парите и за втората година майчинство. А максималният осигурителен доход е планиран да стане от 3 000 на 3 400 лв. 

Бюджетът отново беше сравнен с пица.

"С нормална икономика да ни се предложи нормална пица, а не изядена. Ние желаем нашата да бъде като пицата в Германия, а не изядена и опоскана. И да правим по средата на годината актуализация на държавен годишен бюджет", каза депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов.

"Вече плуваме в море от достатъчно проблеми, не само в пенсионната система. Време е да се захванем с тях, а не да създаваме нови", призова депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Арабаджиев.

"Вие взимате от единия джоб на българите 100 лв. и в другия им слагате 15 лв. за утеха. Нали чувате, че над 30% е увеличението на основни потребителски стоки. Къде са тези 8 милиарда, които казвате, че ги има?", попита народният представител от ГЕРБ-СДС Александър Иванов.

Над 3 часа бяха необходими на депутатите за приемат бюджета на НЗОК. 8 млрд. лв. са предвидени за здравеопазване.

От тях над 500 млн. лв. са за ваксини и предпазни маски,, над 470 млн. лв. са за медиците на първа линия, а над 100 млн. лв. са предвидени за пенсионерите, които се ваксинират. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК