Василев: Няма да си говорим за торба с пари за отбрана, ако липсват готови проекти

Ще се отпуснат средства малко над това, което е подготвено за тази година

18.02.2022 | 11:40 Редактор: Жаклина Иванова

Ревизия в парите за отбрана поискаха бившите управляващи. От ГЕРБ настояват за повече средства в бюджета за армията. Властта обаче не предвижда промяна в курса си за въоръжението.

Причина за исканията на опозицията стана Консултативният съвет по национална сигурност във вторник. Заложеното в него, според ГЕРБ, трябва да започне да бъде изпълнявано още с настоящата финансова рамка.

"Надяваме се да видим в бюджета фрегатите и подводниците, трите рода войски, парите за втората част от ескадрилата. В противен случай ще излезе, че КСНС е бил, за да се отбие номера", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

А за да влязат в сила мерките в отбранителната сфера след заседанието при президента – бившите управляващи предлагат на сегашните и подкрепа.

"Народът е казал: "Който не храни своя армия, един ден ще храни чужда". Затова разгледахме внимателно 7-те точки. Те са пожелателни. Ние предлагаме и управляващата коалиция може да разчита на 59 депутати", уточни Борисов.

Средствата за отбрана на този етап обаче няма да бъдат вдигани, категорични са управляващите.

"Ако Министерството на отбраната има готови проекти, а не проекти на хартия, тогава разбира се те трябва да бъдат разгледани от комисия в парламента. След което да се търсят начини за финансирането им. Но докато такива проекти няма, остава ни да си говорим. Ето една торба пари за отбраната – няма да стане", категоричен беше финансовият министър Асен Василев.

А министърът на отбраната отказа да коментира темата. 

Бюджетът за отбрана за тази година е малко над 1.7%. Целта е в следващите две години средствата да са на нива от 2 на 100 от финансовата рамка.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Физиономията му е един път Сигнализирай за неуместен коментар