Ралчев: Реформата в МВР ще доведе до отлив на кадри, младите се обезсърчават

Новите структури ще увеличат администрацията за сметка на оперативните служители, заяви експертът по национална сигурност

18.02.2022 | 20:59 Редактор: Елеонора Танева

Полицаи и пожарникари на протест - как трябва да се реформира системата на МВР?

"Основният протест е с искане за актуализиране на заплатите. Искат 20%, да стане 15-10% би било добре. Но се натрупват проблеми, които не са от днес, от години са. Което и правителство да поеме ангажимент пред браншовите организации, който и да е след него, трябва да се съобразява, в противен случай анархията лесно може да излезе на улицата", коментира експертът по национална сигурност Румен Ралчев в студиото на "Денят ON AIR". 

Той подчерта един от основните проблеми в МВР - съотношението между оперативните и административните длъжности е много голямо. 

"Много е сладко да си на по-висока длъжност, да седиш на бюрото, да получаваш по-висока заплата. А тези, които са в униформа и работят на терен, да получават по-малки облаги. Все още битува в някои глави, че МВР разполага с много висококвалифицирани кадри. Има ги, но те не са много", заяви Ралчев пред Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира отлив на кадри, ако реформите се проведат по начина, по който са заявени и структури като "Пожарната" бъдат извадени от системата.

"За съжаление, високият професионализъм постепенно напуска системата. Извън МВР такива специалисти, каквито има в министерството, получават винаги по-висока заплата. Много ревниво трябва да се пази личният състав, особено оперативният", призова експертът по национална сигурност.

Той е убеден, че изваждането на "Пожарната" и 112 от МВР няма да доведе до нещо по-добро.

"С такава реформа ще се увеличи администрацията за сметка на оперативния състав. 2/3 от това, което се предлага, пак е администрация. И отдолу стоят тези, които наистина работят. Ще се създадат уж нови звена, които реално ги има и в момента. Така ще се получи дублиране, което пък води до ревност между структурите", подчерта Ралчев. 

И призова реформата да се извършва много предпазливо. 

"Нарушаването на стереотипите на служителите от МВР винаги води до срив. Има отлив на по-млади служители, които се обезсърчават. Тези пред пенсия се притесняват, че ще останат да работят след годините за пенсиониране", предупреди Ралчев. 

Експертът по национална сигурност коментира и конфликта между МВР и съдебната власт.

"Не бих казал, че е война, силно е егото и от двете страни. Хубавото е, че този път министърът на вътрешните работи застана на твърдата позиция да престанем с онази приказка - "Ние ги хващаме, вие ги пускате". Това бърка в нашите джобове. Тези, които работят по определени дейности, арестуват, предават и  нещата се забатачват Така се хаби ресурс", коментира Ралчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК