Пожарникари и полицаи протестират в Русе, искат обещаното увеличение на заплатите

През уикенда е планиран национален протест в София

18.02.2022 | 19:15 Редактор: Елеонора Танева

Продължават протестите на служители на МВР. Тази вечер недоволството си изразяват полицаи и пожарникари от Русе. Те излязоха пред сградата на общината. Пожарникари, полицаи и служители на спешен телефон 112 настояват за увеличение на заплатите, както и за реформа след сериозен анализ на системата.

"Преди 2 г. пак бяхме на същото място с подобни искания. Тази година бяхме по-оптимистично настроени, защото при коалиционните преговори нашата федерация беше поканена. Беше договорено увеличение на възнагражденията на служителите на МВР. Както и това, че реформа в системата ще започне след задълбочен анализ, не по-рано от 6 месеца. Стигнахме до парадокса, че тези хора, които са допринесли за сегашното състояние на МВР, искат да изведат "Пожарната" от министерството", коментира Иван Димитров от Синдикалната федерация на служителите на МВР.

Протест тази вечер имаше и на служители на МВР в Шумен. 

"Има политическа воля от страна на министерството за увеличение на заплатите на служителите. Но за съжаление няма политическа воля от страна на правителството. Такава е политиката на правителството, ние не сме доволни с нея и затова излизаме на протест", заяви Венцислав Станков от Синдикат "Огнеборец".

"Нашите представители имат контакт с гражданите на всяко едно място. Работят с информационните системи на МВР, носят отговорност, имат достъп до секретна информация и това не съответства на техните ниски заплати", добави Христо Христов от Синдиката на гражданската администрация на МВР.

В събота и неделя в София са планирани национални протести на служителите на МВР.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК