Пожарникари преди протеста: Има много управляващи, малко огнеборци на терен

На 5000 души население служат двама пожарникари, показват разчетите

15.02.2022 | 13:58 Редактор: Елеонора Танева

Пожарникари ще протестират тази събота в София. Една от причините - в Бюджет 2022 не е предвидено увеличение на възнагражденията им. Огнеборците искат 20% вдигане на заплатите. 

Ивайло Янчев е пожарникар от 19 години. Спомня си, че когато е започнал, на смяна са били 12 души, днес – едва 9.

"За толкова години пирамидата се обърна, вместо да има по–малко хора, които да управляват, вместо на терен да сме повече души, за жалост е обратното", коментира пожарникарят.

В момента на 5000 души население, служат двама пожарникари, което според Ивайло е крайно недостатъчно. 

"Нали си представяте как тези двама човека трябва да отидат, да гасят, да спасяват. Какво е напрежението в тях и още повече - какво качество получават гражданите. Ние това го изпитваме на терен. Ние сме първите сили и средства, които се сблъскват с този проблем", подчерта Ивайло Янчев.

Към момента заплатата на пожарникар стартира от 1 100 лв., което според тях е крайно недостатъчно спрямо инфлацията през последната година. 

А идеята на управляващите за изваждането на пожарната от структурите на МВР е поредният проблем в системата, смятат огнеборците.

"Тази промяна не се състои в това дали да бъде изведена пожарната в МВР, а това да се обърне пирамидата", коментира Красимир Костов, член на УС на СФСМВР.

"Първо, със Синдикатите не е говорено, второ - нямаме никаква информация какво ще се случва, повече хора ни трябват на терен", подчерта пожарникарят.

Служителите на пожарната са обявили национален протест на 20 февруари.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК