Пламен Димитров, КНСБ: Това със сигурност е най-щедрият бюджет

"Очаквам скок на цената на водата и на топлоенергията", заяви той

17.02.2022 | 21:32 Редактор: Ваня Кузманова

Какви са социалните хоризонти на Бюджет 2022? 

"Това със сигурност е най-щедрият бюджет, който имаме през последните години от гледна точка на общите разходи, но по никакъв начин не мога да твърдя, че не е разумен", посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров за предаването "Денят ON AIR". 

"Зимната прогноза на ЕК намали малко очакваните и от ЕС ръстове на брутния вътрешен продукт у нас, но зависи много от вътрешните фактори. Ще има възможност разходите не само да бъдат изпълнени, но и да бъдат преизпълнени", заяви събеседникът.  

Неговото мнение е, че ще се задържим с двуцифрена инфлация, може би до края на второто тримесечие. 

"Тази година ще имаме три бюджета. Такава година никога не е имало. В момента се намираме в удължения Бюджет 2021. Всяко тримесечие ще има промяна на бюджета, но това дава възможност за промяна на параметри", коментира Пламен Димитров.   

По думите му минимална работна заплата от 750 лева е възможна. 

"Единственият механизъм, който може да подпомогне хората, е компенсиране на инфлацията, тоест ръст на доходите и пенсиите. Бюджетът през юли ще трябва да предвиди повече разходи и да ги преструктурира", смята Пламен Димитров. 

"Не беше нужно да се въвежда мораториум, просто трябваше да се промени решението на КЕВР и в енергийния микс да бъде вкарана максимално енергия от АЕЦ "Козлодуй". Това все още е възможно", каза президентът на КНСБ пред Bulgaria ON AIR.

Той очаква скок на цената на водата и на топлоенергията. 

"Във ВиК дружествата положението е трагично откъм персонал. Кадрите напускат заради ниските заплати и това няма как да се промени освен с увеличение цената на водата", допълни президентът на КНСБ

И завърши, че има модели, които не изключват газта като преходно гориво. "В Плана за възстановяване са избрали доста "по-зелен" модел, което смятам за грешка", допълни той.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Истински може да се помогне срещу щети от инфлация чрез прекратяване на причината.В Република България, водещата причина за сегашната инфлация е прилагания грешен основен метод за емитиране на банкноти, монети и други пари в Република България.В Република България, въвеждането на полезен основен метод за емитиране на банкноти, монети и други пари в Република България е условие за устойчиво противодействие срещу инфлация. Сигнализирай за неуместен коментар