Промени в бюджета: Ще гласуват ли депутатите по-малко пари за правосъдие?

От ДПС видяха в промените в бюджета личностна атака

17.02.2022 | 18:55 Редактор: Жаклина Иванова

Нови искри между управляващите и главния прокурор. Иван Гешев даде негативна оценка на бюджета за съдебната власт и предложението той да бъде намален. Властта отговори, че идеята не е наказателен ход срещу държавното обвинение.

Според председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански парите за съдебната система, предвидени в Бюджет 2022 след промените, са достатъчни.

"Какъв е делът от бюджета към нашата съдебна система и какъв е средният дял в Европа? Ще видите, че ние сме почти на първо място", посочи Любомир Каримански от ИТН.

А проф.Румен Гечев от БСП пресмята, че в Бюджет 2022 са удовлетворени исканията на съдебната власт на 97%.

"Когато фактите говорят, и прокуратурата трябва да се съобразява с тях", подчерта той.

От ДПС обаче видяха в промените в бюджета личностна атака.

"Това е лична фиксация спрямо главния прокурор. Това е фиксация на управляващите, опит за подчиняване на съдебната система и доминиране над нея. За съжаление, изпълнителната власт е в услуга на мафията", уточни Хамид Хамид ДПС.

"Трябва да се вслушаме в предложенията на съдебната система. Надявам се управляващите да не се опитват да си отмъщават по някакъв начин чрез бюджета, защото това ще бъде бумеранг към тях", каза Деница Сачева от ГЕРБ.

А Христо Иванов от "Демократична България" се обърна със съвет към работещите в обвинението.

"Ако искат българските прокурори да се ползват с уважение и с дължимото им ниво на автономност, е добре да започнат да разговарят, да дават отчет и да престанат да се държат като лична гвардия на Иван Гешев", коментира той.

Предложението на управляващата коалиция ще бъде разгледано при второ четене на законопроекта за държавния бюджет.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК