При какви условия предприятията ще получат кредит от ББР?

Лихвата ще варира между 3,5 и 4%

18.02.2022 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

Българската банка за развитие (ББР) ще помага на фирмите, които имат затруднения със сметките за ток, с кредити. Отпускането на сумите ще става на базата на четири месечни фактури, като фирмите ще получават до 200 000 лв.

Ток, газ и суровини - това е необходимо на това предприятие, за да продължи да произвежда вендинг машини. Всички те през последните месеци са се увеличили драстично.

Крум Царев управлява дейностите тук от 19 години. Преди дни разширява производството и строи ново хале, но заради високите цени на енергията стойността на крайния продукт се вдига. Това затваря вратите българската фирма за европейските пазари.

"Между 600 и 1000 е капацитетът, който можем да произвеждаме. В момента произвеждаме около 400", коментира Царев.

Въпреки че електромерите на това предприятие не отчитат огромни разлики в стойностите през последната година, сметките показват друго. През 2021 г. те са плащали по 30 000 лв., а сега през 2022 г. те са скочили до 80 000 лв.

Заради това от ББР предлагат на всички предприятия, като това на Крум Царев, да изтеглят кредит. Условието - фирмата да няма задължения към хазната и да е не е изпаднала в несъстоятелност.

"Критерий за оборот няма. Финансовите показатели се гледат, за да се види каква е кредитоспособността на получателя на кредита, дали може да се върне в съответния период", коментира изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев.

"За нас е важно да знаете, че Банката за развитие е тук, за да подпомага малкия и среден бизнес. Както знаете, тя не е единственото, което правителството прави, за да подпомогне всички в енергийната криза", подчерта министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Парите, отпуснати на кредит за четирите фактури за ток ,ще могат да бъдат връщани на 12-месечни вноски. Лихвата ще варира между 3,5 и 4%.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК