Икономист: Цените ще продължат да се увеличават поне до края на март

Туристи отчитат, че у нас плодовете и зеленчуците са по-евтини

13.02.2022 | 15:44 Редактор: Елеонора Танева

Продължава увеличението на цените на някои основни храни през последната седмица. Томас и Ейдриън са в България по работа и само за няколко дни са натрупали впечатления за цените у нас.

"Мога да кажа, че плодовете и зеленчуците, например, са около 20% по-евтини тук, отколкото в Португалия. Храната е евтина и наемите са много, много по-евтини. Не мога да кажа като заплата какво получаваме, но със сигурност е повече отколкото средната заплата в България", заяви Томас.

"Единственото нещо, което ми се струва различно и е по-скъпо тук, е техниката. Но всичко друго е по-евтино тук", коментира Ейдриън.

Цените у нас продължават да растат, показват последните данни. Само от началото на годината т.нар. индекс на тържищните цени е нараснал с почти 5 на сто. А ръстът в цените на едро неминуемо се отразява и върху тези за крайния потребител. 

"Трябва още време, за да може тази производствена инфлация да се разнесе, ако не изцяло, то поне частично към потребителските цени и потребителските стоки. Така че ще усещаме въздействието на високите цени поне в първото тримесечие на тази година", заяви икономистът Румен Гълъбинов.

Заложената в бюджета инфлация за тази година е близо 6 на сто, а според експертите е възможно тази година тя да е по-ниска от миналогодишната.

"Надявам се към средата на тази година да има успокояване на енергийните цени след зимния сезон. Откъдето да дойде и едно стабилизиране на всички останали потребителски цени. Така че в края на тази година да имаме по-ниска инфлация, отколкото миналата година", прогнозира икономистът.

Инфлация от около 6 на сто тази година очакват и от Европейската комисия. Оттам обаче предупреждават, че по-високите цени на енергията и храните допълнително намаляват покупателната способност на домакинствата с ниски доходи, ако те не получат компенсации. 

710 лв. минимална работна заплата - достатъчна ли е?

Не! 710 лв. е обидно ниско заплащане, тези пари не стигат за нищо
72%
Парите са малко, но в момента това са възможностите на държавата и на икономиката ни.
15%
Малко или много, по-добре е от сегашните 650 лв.
8%
Спасих се в чужбина и заплатите в България вече не ме вълнуват.
5%
Общо 449 гласа

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК