Велизар Шаламанов: Трябва да имаме готовност да реагираме, ако военен конфликт все пак се случи

Не можем да модернизираме армията си само с внос на техника, подчерта бившият военен министър

17.02.2022 | 20:53 Редактор: Елеонора Танева

Испански изтребители се включиха в охраната на небето над България. Все по-конкретно се говори за модернизацията на българската армия. Набелязани бяха конкретни мерки на КСНС при президента. На международната сцена продължават опитите за деескалация на напрежението по оста Украйна - Русия.

"Последният КСНС избегна въпроса за реалните рискове, които произтичат от такъв тип хибридни заплахи. Но съм удовлетворен от мерките, които бяха предложени. Те са заложени и в коалиционното споразумение. Тези мерки са от такъв характер, че без ясното лидерство на премиера, министъра на финансите, на външните работи - не могат да се случат. Към момента са нужни ресурси за преодоляване на енергийната криза и Ковид криза", заяви бившият военен министър Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че на национално ниво разноговоренето не е пример за добро взаимодействие. А с напрежение проблемите няма да бъдат решени. Прогнозира и персонални промени.

"След срещата в Мадрид ще има истинско узряване, коалиционното споразумение ще започне да работи в областта на сигурността и отбраната. Вероятно ще се наложат промени. Има наследени кризи, създадени от предното управление. Когато едни хора пречат за осъществяване на реформата, логичното е те да бъдат сменени" , заяви Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него реформата ще стане тогава, когато управляващите си представят реално как българската армия се вписва в силите на НАТО. 

"Трябва да се фокусираме върху нашите способности, върху развитието на индустриалната база. Радев е прав - не можем да модернизираме нашата армия само с доставки от чужбина, трябва да имаме капацитет, такъв капацитет се създава. Трябва да се прекъсне връзката с миналото, която ни дърпа назад, да се откажем от техника, която е на 40-50 г.", подчерта бившият военен министър.

И акцентира, че модернизацията е свързана не само с финансов, но и с човешки ресурс. Той очаква изтребителите от САЩ да пристигнат в България, когато сме готови да ги приемем.

"Дава ни се сигнал, че ние не сме готови да ги приемем като инфраструктура, персонал. Дава ни се възможност да решим въпросите. F-16 не е просто един самолет, това е многоцелеви изтребител със съвременна електроника, летяща информационна платформа. Трябва всяка бронирана машина, всеки кораб да разполага с интегрирана информационна система за връзка. Сега се заделят 35 млн. лв., които ще позволят тази интеграция. В мига, в който инфраструктурата на "Граф Игнатиев" е готова и имаме обучени летци, те ще дойдат", обясни Шаламанов. 

Той коментира вероятността българската батальонна бойна група да бъде изнесена извън България.

"Без решение на българското правителство не може никоя войскова част да бъде използвана извън България. Фокусирайки се върху това обаче, показваме, че ни е страх да сме равни с другите европейски народи, самоизолираме се и се унижаваме", отбеляза бившият военен министър.

Шаламанов каза също, че има едно важно условие, което не трябва да се забравя - тази батальонна група трябва да бъде сертифицирана.

"Трябва да има план на НАТО, искане до България и решение на правителството. Но тази група трябва да има пълна оперативна съвместимост. Да гарантираме, че няма да има нужда се разнасят акумулатори от машина на машина и да се използват незащитени средства за комуникация. Но не трябва да има притеснения наши военни да участват в учения в Германия, например", подчерта събеседникът. 

И припомни позицията на НАТО, че въоръжени сили на Алианса няма да се ангажират в отбраната на Украйна. Затова предоставя въоръжение.

"Към момента виждаме, че дипломацията работи. Трябва да се направи всички възможно да бъде избегнат военен конфликт. Това ще бъде човешка трагедия и за Русия, и за Украйна. Но трябва да имаме готовност да реагираме, ако един ден това се случи", заяви Шаламанов.

И коментира, че без решението на Петър Стоянов преди 25 г. България да подаде заявление за членство в НАТО, сега страната ни е можела да бъде в позицията на Украйна.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК