Модернизират армията ни с допълнителни над 150 млн. лв. за техника

"Ясно се очерта, че имаме големи язви в сектор "Отбрана", заяви премиерът Кирил Петков

16.02.2022 | 14:01 Редактор: Жаклина Иванова

Отпускат се още пари за Българската армия с актуализацията на бюджета. Това обеща премиерът Кирил Петков и призна, че в сектор "Отбрана" има огромни дефицити.

Правителството се зае с изпълнението на част от задачите, заложени в становището, обявено от президента по отношение на въоръжените ни сили. Дефицитът на отбраната ни ще премине през актуализацията на бюджета, която ще бъде направена след 6 месеца.

Част от стъпките - 3 на брой, които са нужни за по-модернизирана армия, започнаха да се предприемат от правителството. Това включва и нова техника, която ще бъде закупена - за над 150 млн. лв.

"Ясно се очерта, че имаме големи язви в сектор "Отбрана". Ситуацията е много лоша. Дефицитите са огромни", подчерта премиерът Кирил Петков.

"Бяха приети общо 3 точки. Едната от тях е свързана с вземането на решение за приемане на оферта за придобиване на радиокомуникационно оборудване на стойност 305,5 млн. лв., което ще попълни този дефицит, който съществува между българските танкове и бойни машини, които са купени поотделно, не могат да комуникират едни с други като цялостна система. Други две решения бяха приети за одобряване на инвестиционни разходи, които са в рамките на залегналия проект за бюджет за 2022 г. - за попълване и подобряване мобилността на силите за специални операции, за закупуване на бронирани и високопроходими автомобили, както и модернизация на танковите формирования Т72 - на стойност 99 млн. лв.", заяви говорителят на правителството Лена Бориславова.

Докато за армията ще бъдат отделени допълнителни средства, не е ясно дали това ще се случи и при останалите униформени служители, които подготвят протест през уикенда. Синдикатът на полицаите и пожарникарите иска повишение на заплатите с 20%.

По-късно днес ще има среща между тях, представители на кабинета и Петков. Вътрешният министър Бойко Рашков е сигнализирал своите колеги, че на протестите в събота се подготвят провокации от криминално проявени лица. А част от тях са организирани от едно от 19-те лица, които попадат в списъка на Петков, предоставен на прокуратурата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК