Радев: Трябва да се ускори модернизацията на българската армия

"Нестихващите конфликти изправят страната ни пред съществени предизвикателства", заяви президентът

15.02.2022 | 19:19 Редактор: Искра Ангелова
Радев: Трябва да се ускори модернизацията на българската армия

КСНС обсъди актуалните рискове и заплахи за националната ни сигурност, свързани с отбраната и състоянието на въоръжените сили на България. Членовете на Съвета се обединиха около позицията, че ескалацията на напрежението в Черноморския регион, нестихващите конфликти в Близкия Изток и Азия, международният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред съществени предизвикателства.

Това заяви държавният глава Румен Радев след приключилия преди минути Консултативен съвет по национална сигурност.

"Страните от региона отделят все по-голям ресурс за превъоръжаване и развитие на иновативни технологии, които са с военно предназначение. В рамките на заседанието бе актуализирано състоянието на въоръжените сили на нашата страна, с оглед тяхната роля за гарантиране на суверенитета, сигурността и независимостта, както и защитата на териториалната цялост на страната", допълни той.

Радев подчерта, че са очертани областите, които са с определени дефицити.

"Темпът на модернизация на Българската армия не съответства на съвременните предизвикателства. Констатирано е забавяне в изпълнението на договора за придобиване на нов боен самолет, а процедурата по придобиване на бойна машина на пехотата, е прекратен. В сключените договори са неглижирани част от първоначално заложените способности в проектите за инвестиционни разходи, приети от 44-тото Народно събрание. Налице са нормативни уредби, които забавят процеса по модернизация. Всичко това води до загуба на способности, неизпълнение на поети съюзни ангажименти, нарастващ риск за здравето и живота на военнослужещите и налага осигуряване на необходимите ресурси за поддържане на наличната техника и въоръжение до момента на постъпване на нови такива", подчерта президентът.

"Съществен дефицит от способности се поражда от некомплекта на личен състав на Въоръжените сили, който въпреки положените през годините усилия не е превъзмогнат. Освен ресурсната неосигуреност и забавените процеси на модернизация, съществена причина за некомплекта е често променящата се нормативна база", категоричен е Радев.

Той допълни, че членовете имат конкретни предложения към изпълнителната власт.

"Първо - изпълнителната власт да предложи, а законодателната да обсъди промени в нормативната уредба, позволяващи ускоряване на процедурите, свързани с модернизацията на Въоръжените сили и поддръжката на наличното въоръжение и техника, както преодоляване на некомплекта от личен състав и издигане на престижа на военната професия. Второ - изпълнителната власт да разработи приоритизирана, ресурснообезпечена и съответстваща на тенденциите в развитието на съвременните технологии "Инвестиционна план-програма до 2032 г.", съобразена с целите и плановете за развитие на въоръжените сили до 2032 година. Трето - Министерският съвет да анализира възможността за актуализиране на приетия през 2017 г. "Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт на Република България до 2024 г." така, че крайната цел да бъде постигната още през 2023 г." , отсече Радев.

Министерският съвет ще трябва и да осигури финансови ресурси за поддръжка на съществуващата въоръжена техника.

"Изпълнителната власт да предприеме действия за преодоляване на изоставането и ускоряване на придобиването на нова техника по вече сключени договори за модернизация на военновъздушните и военноморските  сили, както и за стартиране на проекта за модернизация на сухопътните войски.  Шесто - Министерският съвет да оцени възможността за създаване на целеви инвестиционен фонд за модернизация на въоръжените сили, в който да постъпват както неусвоени в предходни години средства по инвестиционните проекти за модернизация, така и средства от приходната част от бюджета на Министерството на отбраната", заяви още държавният глава.

Радев поясни, че следващото предложение е изпълнителната власт да предприеме стъпки за включването на България като пълноправен член във фонда на НАТО за иновации и пълноценно използване участието в акселератора на иновации на НАТО, наречен DIANA.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК