Европа спря субсидиите: Дойде ли краят за българския картоф?

Земеделците у нас са готови на протест

16.02.2022 | 19:23 Редактор: Ваня Кузманова

Земеделци у нас готови на протест. Причината е решението на Европейския съюз да спре субсидиите към производителите на картофи на Стария континент. От Съюза на производителите на картофи у нас настояват държавата да намери алтернатива.

13 години - толкова са минали, от както Борислава Тодорова заедно със съпруга си започват да отглеждат картофи. Спирането на европарите за тях означава само едно. 

"Сигурно отказване. Колкото и малко субсидии да има за България пак покриваме част от разходите. Без тях просто не знам какво ще стане. Полето ще запустее", каза производителят на картофи Борислава Тодорова. 

Спирането на средствата идва в момент, в който разходите по отглеждането са се увеличили. Досега за всеки декар, земеделците са получавали между 110 и 200лв. 

"Много е трудно, всичко ни се вдига, всичко е двойно, трайно, особено тази година. Торът е скъп, а това е нещо съществено важно. Без тях няма как да се случат нещата", допълни Борислава Тодорова.  

Килограм картофи произведени в България се продават за малко над лев. Тези произведени във Франция и Германия пристигат у нас на двойно по-ниски цени. На сергията на Борислава в Самоков идва и Марко. Той е на почивка в България. 

"Картофите трябва да бъдат консумирани там, където са произведени. А не да прекосяват Европа. Някой от нещата тук са по-вкусни, защото са от малки ферми, а не купени от големите хипермаркети", каза Марко от Нидерландия.  

Според Тодор Джиков, през последните години държавата е бездействала и не е защитила производителите. 

"Трябваше да се направи един екшън план, за едно допълнително подсигуряване при една лоша развръзка, каквато се получи, трябваше да има алтернативни начини на подпомагане. Трябваше държавната администрация да работи към едно устойчиво земеделие", заяви председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков. 

От Министерството на земеделието заявиха, че ще продължат търсенето на вариант за подпомагане, а ако това не се случи бързо от сектора са в стачна готовност. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 2 години
То пък големите разходи да насадиш картофи, пък и субсидии искат, пък и цената им - майка плаче. Да стачкуват, да изчезнат нашите картофи и без това са по-скъпи от вносните. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 години
То на дЕдо ти едва ли му се е налагало да се конкурира с евтините, субсидирани картофи на другите. В цял свят земеделието трябва да бъде субсидирано, че нещо рязко намялха желаещите да копат. Отделен въпрос е, как трябва да се разпределят субсидиите и към кого? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Дедо Пенс
преди 2 години
Едно време дядо ми само чакаше някакви субсидии за да засади нивата с картофи. Сигнализирай за неуместен коментар