Директорът на Онкологията: Бюджетът е интересен, но парите не водят до реформа

Д-р Константинов е експертен коментар за нуждите на здравеопазването ни

14.02.2022 | 16:18 Редактор: Тодор Петров

Бюджетът е много интересен. Това е първата дума, която трябва да се използва. Идеалният вариант би бил, когато една или управляваща партия, или мнозинство имат някаква програма. И те казват: Ние смятаме да правим едно, две, три, четири. След което идва бюджетът и той казва: Ето, за едно, две, три, четири това са перата по тези неща. За една коалиция между партии, които преди половин - една година беше немислимо да се съберат. Тоест явно една сложна конструкция, с така много условности в нея. Нямахме много ясно дефинирани насоки какво точно трябва да се случи. 

Това заяви директорът на Онгологията в София д-р Стефан Константинов в предаването "Опорни хора".

Според него Бюджет 2022 е интересен, защото има за първи път доста сериозни пренасочвания на средства и се вижда какво се приоритизира. 

"След думата "интересен" трябва да кажем, че все пак бюджетът е увеличен. И то увеличения от 11% спрямо актуализирания бюджет, който беше приет септември, което ще покрие инфлация. Реално в здравеопазването за здравноосигурените граждани се предвиждат повече пари", посочи д-р Константинов пред Bulgaria ON AIR.

И изтъкна, че сами по себе си парите не водят до реформа. 

"Имаш ли пари - реформите, ако знаеш какво искаш да направиш, са много лесни. Ако искаш нещо да направиш и това нещо го подплатиш с пари, ти си железен. Например, преди 10 години беше съвсем друга картинката. Пак се говореше за криза, но моят колега от Министерски съвет тогава и вицепремиер Симеон Дянков каза: "Няма пари, постна пица". Тогава бюджетът беше 2,63 милиарда лева. Като даже в него се включваха и пари, които трябваше да се платят на здравното министерство - 300 милиона", коментира гостът на Ганиела Ангелова.

"Общо увеличение 11% - 604 милиона, много добре. Кои са печелившите? Най-много пари отиват за първичната и извънболнична помощ - 36% увеличение, специализираната помощ, извънболнична 33% и пак изследванията извън болница - 77%. Там магическото число на всичките неща е 90 милиона лева. С 90 милиона се увеличават и болниците. Но тъй като техният бюджет е много по-голям - беше 2,66 милиарда, всъщност увеличението е много по-малко 3,4", обясни шефът на Онкологията.

По думите му е много хубаво, че ще се дадат 36% повече на първичната помощ, но ако след тези пари не последват ясни реформи, а просто се каже: "Уважаеми, лични лекари, ние искаме да ви дадем повече пари, вие да работите по-добре", тогава нищо няма да се случи. 

"Просто парите ще се дадат, ще има благодарственост, но безпризнателност. Няма да дойдат нови лични лекари. В момента средната възраст на българския личен лекар е около 60 години. За София имаше проучване. Лични лекари, които се занимават с деца - тяхната средна възраст е над 63 години", изтъкна д-р Константинов. 

Алармира, че бройката им непрекъснато намалява и там категорично ни трябват реформи.

"Проблемът да липсват са парите, но не само парите. А и начинът, по който работят личните лекари - цялата конструкция. Спазването на този модел, който беше дошъл стриктно 2000 година, не е най-доброто за държава като България в момента и трябва да се мислят за нови и нови варианти. Има много повече дадени пари за изследвания - 77%. Смислено би било, ако поне с тези пари в момента се гарантира, че българските граждани, които имат право на хартия, на определен брой профилактични изследвания - ще могат да ги ползват безусловно и без дискусии", даде пример д-р Константинов.

Гледайте целия разговор във видеото.  

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК