Главният прокурор на прицел: Кога ще бъде внесено искането за отстраняването му?

Според правосъдното министерство Гешев не е изпълнявал системно служебните си задължения

09.02.2022 | 13:41 Редактор: Жаклина Иванова

След решението на Конституционния съд, че правосъдният министър може да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор - в ефира на Bulgaria ON AIR заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев потвърди - във Висшия съдебен съвет "съвсем скоро" ще бъде внесено повторно искане за освобождаване на Иван Гешев.

Антикорупционната комисия пък не одобри промените в Закона за съдебната власт, предложени от правосъдния министър.

Според правосъдното министерство главният прокурор не е изпълнявал системно служебните си задължения и е уронил престижа на съдебната власт.  

"Имайте предвид, че се касае за проверка на доста сигнали, които имаме за него. Тук е необходим подробен подбор на основанията, защото те трябва да бъдат изключителни", посочи Ганчев.

Яснота кога ще бъде внесено такова искане до ВСС все още няма. След опита на Янаки Стоилов миналата година, неговият наследник на поста Иван Демерджиев поиска Иван Гешев да бъде дисциплинарно отстранен. Затова бившият правосъден министър не е изненадан от решението на Конституционния съд.

"Радвам се, че КС потвърди, че преди всичко тримата големи са магистрати, т.е прокурори и съдии, а след това са администратори. Хубаво е това да се има предвид от членовете на ВСС занапред. С присъствието си г-н Гешев пречи за истинска съдебна реформа", смята Демерджиев.

Измененията в Закона за съдебната власт, предложени от правосъдното ведомство, обаче не срещнаха одобрението на Антикорупционната комисия.

Според конституционалисти пътят към реформа е друг.

"Стъпките, които предприеха, са: атаки срещу главния прокурор, промени в Закона за съдебната власт и едва тогава, ако се стигне до промени в Конституцията - да ги направим. А пътят е обратен", каза преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

"Трябва да обърнем поглед към прокуратурата и да я провокираме - с едно такова искане до ВСС тя да изпълнява своята работа - било то и с изрезки от вестници, списъци, които някой изнася в публичното пространство, или по всякакъв друг начин", изтъкна Ганчев.

Искането на правосъдното министерство към Висшия съдебен съвет може да бъде внесено най-рано следващата седмица.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК