Незаконно строителство повиши напрежението на къмпинг "Каваци", замесени са Баневи

Кметът на Созопол ще назначи проверка

08.02.2022 | 19:10 Редактор: Теодора Патронова

Ново напрежение на къмпинг "Каваци". Собственици на реституирани имоти алармират, че на техни терени се извършва незаконно строителство, за което не са били уведомени. Къмпингът от години е арена на съдебни спорове за собственост между фирмата на семейство Баневи и сегашните наематели.

Собственици на имоти забелязват багер да извършва изкопни дейности в къмпинга. Днес алармираха полицията за незаконно строителство на техни терени.

"Хората, които са тук, те владеят къмпинга насила, не ни пускат да си владеем земята…Това не знам докога ще продължава!? Тука има ли държава", коментира собственикът на имот Георги Димитров.

В къмпинга се полагат тръби и кабели, изграден е и трафопост.

"Положен е кабел през моя имот, което не е редно, някой човек може да бъде убит. Не съм уведомен, че се извършва мероприятие", обясни друг собственик на имот - Емил Гюров.

Адвокатът на семейство Баневи е уведомил община Созопол, че в къмпинга се извършва незаконно строителство.

"Ако са полагани ел. кабели, община Созопол, в лицето на отдел "незаконно строителство" и кмета, трябва незабавно да затвори целия къмпинг, защото при тези валежи може да бъде убит човек", поясни адвокатът на фирма "Хелио Тур" Мирослав Стойков.

Още през 2020 година бургаският съд разпореди къмпингът да бъде върнат на семейство Баневи, след като четири години по-рано фамилията загуби правото да го стопанисва.

"Всички дела сме ги приключило по отношение на владеенето, спечелили сме ги", изтъкна адвокат Стойков.

Кметът на Созопол ще назначи проверка, която да установи има ли незаконно строителство в къмпинга. Писма са изпратени и до РДНСК и до областния управител.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК