Прокуратурата: Има незаконни строежи на плажовете "Смокиня" и "Каваци"

Три министерства погват нарушителите

07.07.2021 | 13:06 Редактор: Елеонора Танева
Прокуратурата: Има незаконни строежи на плажовете

Върховната административна прокуратура сезира Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите и Министерството на туризма да предприемат необходимите действия във връзка с констатираното нерегламентирано строителство на плажовете "Смокиня-Север“ и "Каваци-Юг“.

На 12.04.2021 г. Окръжна прокуратура-Бургас се самосезира след публикации в медиите за разораване на пясъчна ивица на плаж "Смокиня“.

По време на проверките са констатирани административни нарушение, наложени са санкции и е образувано досъдебно производство.

Прокуратурата разпореди на МРРБ да предприеме действия за премахването на преместваеми обекти. Също така трябва да провери дали преместваеми обекти на "Смокиня" законно са били свързани към електропреносната мрежа.

Прокуратурата сезира МОСВ да прецени дали има основания преустановяване на конкретни дейности застрашаващи или увреждащи  територията на морските плажове "Смокиня-север “ и "Каваци-юг“, попадащи в границите на защитена зона. 

Министерството на туризма следва да проследи как се спазват договорите за концесия на двата морски плажа. Срокът за реакция на ангажираните министерства е до 23 юли.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК