Уволниха шефа на РИОСВ-Бургас заради дюните на "Каваците" и "Смокиня"

Министър Асен Личев: Направих едно добро за България

22.06.2021 | 14:42 Редактор: Здравко Черкезов

Уволниха директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас. Причината е, че Детелина Иванова е отменила забраната за строителство върху дюните в местността "Каваци" – на къмпингите "Смокиня" и "Веселие".

Екоминистърът беше категоричен, че ще бъде безкомпромисен при нарушения и не изключи и други уволнения.

"Мисля, че направих едно добро за България. Районът на "Каваците" е защитена територия от 1984 г., а дни след изборите на 4 април тогавашният министър Емил Димитров е променил режима в цялата защитена територия", заяви служебният министър на околната среда и водите Асен Личев.

Уволненият директор на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова отказа да коментира отстраняването си от длъжност с мотива, че не е запозната с казаното от министъра. 

Министър Личев даде пример и с друг случай. Той сподели, че не може да открие директора на Оперативна програма "Околна среда“, за да го уволни. 

"Заварих 11 директори на РИОСВ, "Национални паркове" и Басейнова дирекция, за чиято длъжност не е проведен конкурс. Още не съм ги сменил. Уважавам професионализма. Ако се докажат - да останат да работят, ако не - ги уволнявам веднага", поясни министър Личев.

Друг проблем, с който се опитва да се справи служебното ръководство на ведомството, е забавянето на изготвянето на новите планове за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК