"Булгаргаз": Сметките са изпразнени, освободени са директори срещу солидни обезщетения

Съветът на директорите обвини старото ръководство в саботаж

08.02.2022 | 14:31 Редактор: Елеонора Танева

Новият Съвет на директорите на "Булгаргаз" ЕАД изпрати позиция до медиите във връзка с "наследството", което са установили при започване на работа в дружеството. Разчитали са на приемственост с бившия управленски състав, чрез предаване на документация, съдържаща информация за текущото състояние и дейността на дружеството. Такава обаче не е имало. 

В последния си работен ден изпълнителният директор на "Булгаргаз" е прекратил трудовите правоотношения на директорите на дирекциите "Правна", "Търговия с природен газ", "Финанси" и на други служители.

Те са получили обезщетения в размер на повече от 170 000 лева. 

"Обезщетението на тримата директори е в размер на 6 заплати, а за останалите двама служители (включително шофьора на изпълнителния директор) е от 5 заплати. Аргументите, че за освободените по този начин служители е невъзможно да работят за бъдеще в енергийния сектор и че това е единствения начин те да бъдат компенсирани са несъстоятелни. Оставяме без коментар моралната страна на въпроса", пише в позицията на новото ръководство на дружеството.

То се оплака от саботаж от страна на отстраненото ръководство, също така бил заличен архива на Съвета на директорите, който съдържа информация за взетите решения от бившето ръководство за периода от 2015 г. до деня на неговото освобождаване.

Новият Съвет на директорите е бил изненадан от финансовото състояние на "Булгаргаз" ЕАД.

"От изявленията по медиите на г-н Николай Павлов сме останали с впечатление, че благодарение на бившето ръководство, "Булгаргаз" ЕАД е в отлично финансово състояние и е една просперираща компания, без проблеми на газовия пазар и отношенията си с доставчици и клиенти. Това което новият Съвет на директорите е получил като информация е, че по банковите сметки на дружеството към 03 февруари има само 640 хил. лв. и са усвоени 51.730 млн. лв. овърдрафти от различни банки. Същевременно, прогнозните плащания за месец февруари са в размер на 650 млн. лева. А очакваните парични постъпления са приблизително за 400 млн. лева, т.е. прогнозира се паричен дефицит в размер на 250 млн. лв., който новият Съвет на директорите трябва да осигури в най-кратки срокове, за да може да се заплати доставката на природен газ по договорите с руския и азерския доставчик. А също така и да се платят задълженията към бюджета за ДДС (приблизително около 100 млн. лева) и акциз", пише в писмото на новото ръководство.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Нормално за герберастията,ще крадат до последно. Сигнализирай за неуместен коментар