Скандал в магазин - жена си поиска специална маска, после отказа да я сложи

Няма ясен алгоритъм как да се справяме с хората, които не искат да носят маски, уточниха от управата на магазин

04.02.2022 | 19:01 Редактор: Елеонора Танева

Скандал в голям търговски център в София заради неспазването на противоепидемичните мерки. Жена влиза в хранителен магазин в столицата без маска, а охранител ѝ прави забележка. Започва спор. Служителите осигуряват медицинска маска, но жената отказва да я сложи, защото не била със специална защита. 

Отказва и следващата маска, която е с по-висока защита. 

Търговските обекти са длъжни да спазват въведените със закон противоепидемични мерки, в противен случаи подлежат на санкции.

"На нас са длъжни да ни осигурят дезинфектанти, ако нямаме маска, да ни предоставят такава. Но категорично няма задължение някой да си избира какъв да бъде дезинфектантът, каква да бъде маската. Или, ако има наложени други мерки, да проявяваме креативност и свободна воля и желание в тази посока. Законът никъде не го регламентира", коментира специалистът по медицинско право д-р Мария Петрова.

От друга търговска верига споделят, че няма ясен алгоритъм как да се справят с хората, които не искат да носят маски. Затова разчитат на личната отговорност. 

"Има доста хора, които не желаят да носят маска и е разбираемо за всички ни. Но правилата са си правила, като действия правим точно това - молим ги, ако не, на мен ми се е налагало два пъти да гоня човек от магазина, защото не носи маска. Тук говорим за манталитет и възпитание най-вече", заяви зам.-управителят на магазина Борислав Стефанов.

Никъде в Закона за здравето не се казва какъв тип предпазна маска трябва да се носи на обществени места.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК