Кирил Петков обяснява в НС напредъка в отношенията ни с РСМ

Ще посочи резултатите от визитата в Скопие и междуправителственото заседание

28.01.2022 | 07:01 Редактор: Тодор Петров
Кирил Петков обяснява в НС напредъка в отношенията ни с РСМ

Министър-председателят Кирил Петков ще бъде изслушан в парламента за резултатите и последствията от посещението му в Северна Македония, както и от  проведеното у нас междуправителствено заседание между двете държави.

Подкрепената от мнозинството процедура е по искане на ГЕРБ и изслушването е точка първа за петъчното пленарно заседание. След съвместно заседание на двете правителства в София, Петков заяви категорично, че от българска страна не предстоят промени в състава на Мултидисциплинарната комисия по исторически и образователни въпроси. 

Три заседания на комисията предстоят през следващите 4 месеца, като първото е през февруари. България и Северна Македония подписаха три меморандума за сътрудничество в сферата на земеделието, между малките и средни предприятия и за развитие на жп линията София – Скопие, която е част от големия проект Коридор номер 8. 

А министър-председателят изрази надежда, че възприетият, по думите му, нов подход в отношенията, ще се отрази положително и на преговорите по спорните въпроси.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК