Намаляват цените на роуминга между България и РСМ, още през март летим до Скопие

Министър Събев и македонският му колега подписаха Меморандум за разбирателство

25.01.2022 | 18:13 Редактор: Елеонора Танева
Намаляват цените на роуминга между България и РСМ, още през март летим до Скопие

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев ще организира среща с колегите си от Северна Македония и Албания. На тристранната среща ще се вземе решение за искане до Европейската комисия жп връзката София - Скопие да бъде включена в направлението на транспортен коридор "Западни Балкани".

Министър Събев обяви идеята след като заедно с министъра на транспорта и комуникациите на Северна Македония Благой Бочварски подписаха Меморандум за разбирателство като основа за водене на преговори. Разговорите се състояха в рамките на съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония в София.

Двете държави ускоряват работата по жп връзката София-Скопие. 

А първият полет по редовната линия между двете столици може да се осъществи още през март. 

Двамата министри на транспорта подписаха съвместна декларация, в която се изразява желание за установяване на авиолиния между двете държави. Вече има заявен интерес от авиокомпании за осъществяване на полетите. Българската държава ще осигури необходимите разрешения, а от македонската страна са поели ангажимент за преференциални такси. 

В рамките на заседанието е подписана и декларация за намерение за намаляване на цените на едро на роуминга между двете държави. Те трябва да стигнат такива нива, че когато гражданите са в съседната страна, да ползват тарифи като у дома. 

Снимка: Министерство на транспорта

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК