След дипломацията: Медиите в РСМ отчитат смекчаване на обществените нагласи

3 меморандума и 10 общи задачи – резултатите от срещата между правителствата на България и РСМ

25.01.2022 | 17:37 Редактор: Здравко Черкезов

3 меморандума и 10 общи задачи – това са резултатите след първото съвместно заседание между правителствата на България и Северна Македония, което се проведе в Резиденция "Бояна" в София. След втората среща Петков-Ковачевски премиерът на Северна Македония уклончиво обеща, че е възможно вписване на българите в конституцията на РСМ. 

Със стиснати ръце и три подписани меморандума за сътрудничество приключи срещата на високо ниво между двете страни в София. 

"Добросъседството ще бъде сложено на пиедестал", заяви премиерът Кирил Петков. 

"Да върнем доверието и да сме заедно крачка напред", отвърна северномакедонският му колега. 

И се изтъкнаха постиженията на заседанието. 

"Дори коридор 8 е излязъл от европейските коридори, а с днешния подписан меморандум го връщаме обратно на картата. Имаме много време да наваксваме, но се надявам това да стане максимално бързо", каза Петков. 

"Ние с Петков говорихме за политика и в Скопие, и тук. Ако сме казали, че ще има авиолиния - успех би означавало тя да тръгне от първи март. Критерият за успех е да има изградени пътища", категоричен бе Ковачевски.

И докато гоним резултати, въпросът за включването на българите в конституцията на съседката ни остана без конкретно развитие. 

"В конституцията са вписани различни етнически общности. Ако и други граждани на държавата се самоопределят по друг начин, те могат да поискат да бъдат част от конституцията на Северна Македония. Това е процес, който минава през конституционните промени", обясни северномакедонският премиер.

Консенсус по другите въпроси ще се търси от Историческата комисия, а техните резултати ще имат и политическо отражение. 

"Историческата група набеляза, че в следващите четири месеца ще има поне три срещи и много интензивна работа между тях... Професорите от двете страни показаха, че са готови на този нов полъх да прерасне в конструктивен тон. Няма да се правят кадрови промени", обяви премиерът Петков.

Работните групи започват дейност още след седмица. А като резултат от двете поредни срещи само за седмица медиите в Скопие отчитат смекчаване в обществените нагласи. 

"Сега реакциите бяха много по-леки и много по-позитивно се гледаше, че работите можеха да се придвижат. Като плюс към това можем да прибавим, че и двамата премиери са нови и не са класическите политици, което дава надежда, че процесите ще се придвижат. Все пак тежките въпроси остават, но надеждата е, че двамата премиер ще дадат нова енергия и импулс", коментира журналистът Тамара Грънчаровска.

В същото време у нас свалянето на филма "Само защото бяха българи" от програмата на БНТ часове след пристиганетона делегацията от Северна Македония предизвика остра обществена реакция. Документалната лента е от 1999 година, като показва факти за масовото изтребление на българи от югославските власти в Македония. Чуха се и призиви за оставки в обществената телевизия. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК