ЕК дава безвъзмездно 78 млн. евро за разширяване на газовото хранилище в Чирен

Обектът е важен за сигурността на доставките в региона на Югоизточна Европа, отбелязват от Комисията

27.01.2022 | 11:26 Редактор: Елеонора Танева
ЕК дава безвъзмездно 78 млн. евро за разширяване на газовото хранилище в Чирен

Проектът за разширение на подземното газово хранилище в Чирен ще бъде финансиран безвъзмездно с 78 млн. евро. Той е един от одобрените пет енергийни проекта и единственият от областта на природния газ, за които Европейската комисия обяви, че е постигнато съгласие сред държавите членки за финансиране по Механизма за свързване на Европа.

ЕК отбелязва важността на проекта за сигурността на доставките в региона на Югоизточна Европа, както и приноса му за постигане на декарбонизация и прехода към чиста енергия.

Допустими за финансиране по CEF са само проекти, които са определени от ЕК за проекти от общ интерес (PCI). Проектът предвижда увеличаване на обема на активния газ до 1 млрд.м³, а на дневния капацитет на нагнетяване и добив до 8-10 млн.м³/ден.

Увеличаването на капацитета на хранилището ще насърчи търговията с природен газ и ще подобри пазарната интеграция в Югоизточна Европа чрез стимулиране на конкуренцията и подобряване на ликвидността на газовите пазари в региона.

Според изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов наличието на достатъчен капацитет за съхранение в региона е от ключово значение за алтернативните доставчици на природен газ.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК