Заплашена ли е националната сигурност на България?

Коментар на Славчо Велков и ген. Димо Гяуров

26.01.2022 | 18:36 Редактор: Искра Ангелова

На фона на високото напрежение между НАТО и Русия, заплашена ли е националната сигурност на България? Според експерти страната ни не е поставена под заплаха, но позицията ни по нарастващия конфликт между Алианса и Москва трябва да бъде в защита на суверенитета ни. 

Ден след спешния Съвет по сигурността при премиера - експертите са на различни мнения за неговата функция.

"Ако има нещо да ме безпокои, лично мен, е това, че тази каруца е хубава, обаче се впряга малко преди коня, защото не видяхме дотук позиция на комисиите по тези въпроси", коментира експертът по международна сигурност Славчо Велков.

"Важно е НАТО да не се пропука, да няма разнобой във вижданията за ответни мерки", сподели бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров.

А ответните мерки на НАТО спрямо Русия не включват военни действия у нас, категорични са още специалистите.

"В момента националният интерес съвпада с този за колективна отбрана. Но ако това е за сметка на просперитета, на сигурността на държавата - в никакъв случай не бива да се допуска", категоричен е Велков.

"Пряка заплаха за България няма, но съществуват определени рискове. Не бих казал, че това е мобилизация като за война. Това е съвсем нормална ответна реакция на това, което се случва на няколкостотин км от нас", допълни ген. Гяуров.

Според бившия шеф на разузнаването у нас руският посланик е трябвало да бъде привикан след думите на Лавров, че НАТО трябва да се изтегли от България.

"Подобно поведение на Русия е тежко обидно спрямо България", отсече той.

А според бившия депутат от БСП допълнителната техника на НАТО у нас, макар и в рамките на военни учения, е мярка, която първо трябва да бъде одобрена на местно ниво. 

"Когато ти идват гости, за да ти помагат, би трябвало да си ги поканил, съвсем внимателно го казвам.", каза Славчо Велков.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 3
Пешо от Нови хан
преди 2 години
Ша мъ мобилизират ама друг път. Я нема да се бием против руснаците, а при първа възможност че застрелям офицерите атлантици!!! Сигнализирай за неуместен коментар