Македонската дипломация - уклончиви отговори, за да получи конкретни обещания от България

Много вяла българска дипломация, неспособна да отстоява националния интерес, подчерта доц. Спас Ташев

25.01.2022 | 20:37 Редактор: Елеонора Танева

Първото съвместно заседание между правителствата на България и Северна Македония приключи с 3 меморандума и 10 общи задачи. Въпросът за вписването на българите в Конституцията на РСМ отново получи уклончив отговор. 

"Разбрахме, че българите ще бъдат включени в Конституцията, но незнайно кога напред във времето. Това е стилът на македонската дипломация, която дава уклончиви отговори с цел да получи конкретни обещания от българската страна", коментира доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН в студиото на "Денят ON AIR". 

Той подчерта, че вписването на българите в Конституцията на РСМ е едно от исканията в пакета 5+1. Промяна, която многократно е поставяна и от самите граждани на РСМ с българско самосъзнание.

"На пресконференцията на двамата премиера първи на този въпрос отговори министър-председателят на РСМ. Той каза, че в перспектива, когато наближи моментът РСМ да промени Конституцията си в синхрон с ЕС, това ще стане. Но този момент би бил след даването на "зелена светлина" от България за еврочленството. Това е вид заобикаляне на пакет 5+1. За моя изненада Кирил Петков не реагира", заяви доц. Ташев пред Bulgaria ON AIR.

И отбеляза, че след днешната среща продължава да зрее недоволство сред българите. 

"Никой от нас не е против диалог между София и Скопие. Твърди се от страна на властта, че крачка напред има. Трябва да говорим добронамерено, но сближаването не трябва да е за сметка на българския национален интерес. Виждам много вяла българска дипломация, неспособна да отстоява националния интерес. Вече се наблюдава и демотивация сред македонските българи", отбеляза събеседникът.

По думите му, ако има желание, може да се събере кворум в РСМ за промени в Конституцията.

"Премиерът Димитър Ковачевски продължава старата политика по отношение на промените в Конституцията. Зоран Заев имаше същата позиция няколко месеца преди да предаде властта - първо България да отстъпи за еврочлеството и след това ще бъде променен основният закон", припомни доц. Ташев.

Гостът в студиото оцени като напредък промените в състава на македонската комисия по историческите въпроси между двете страни. Той припомни също, че два пъти е имало първа копка на жп линията София - Скопие -  от Любчо Георгиевски и Бранко Цървенковски. 

"Дано да не видим трета първа копка. Самият факт, че говорим за ново начало, означава, че забравяме старото. Добре е да знаем поуките от грешките в миналото и да не ги допускаме отново. Това е най-важният извод, който трябва да имаме предвид в наши дни", отбеляза доц. Ташев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК