България и Северна Македония подписаха три меморандума за сътрудничество

Те са в областите земеделие, инфраструктура и икономика

25.01.2022 | 12:44 Редактор: Теодора Патронова

В присъствието на министър-председателя Кирил Петков и на министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски бяха подписани три меморандума за сътрудничество между двете държави. Официалното подписване се състоя след проведеното пленарно заседание на двете правителства в София.

Министърът на земеделието Иван Иванов и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на РСМ Люпчо Николовски подписаха Меморандум за разбирателство между двете министерства и за сътрудничество в областта на земеделието, аграрните науки, селските райони и горското стопанство.

Документът предвижда задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в аграрната област, чрез обмен на научна и техническа информация и трансфер на експертни познания. Заложено е споделяне на добри практики, разработване и изпълнение на съвместни научноизследователски проекти и трансгранично сътрудничество в областта на селските райони. Българската страна се ангажира да споделя своя опит по отношение на прилагането на Инструмента на ЕС за предприсъединителна помощ.

План за развитието на проекта за жп връзка "София - Скопие", оценка на инвестиционната стойност и проучване на възможностите за финансиране от Европейския съюз и международни финансови институции, са част от задачите на смесена група от български и македонски експерти. Това се предвижда в Меморандум за разбирателство за развитието на жп връзка "София-Скопие" между Република България и Република Северна Македония, като основа за водене на преговори.

Документът бе подписан от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на транспорта и комуникациите на РСМ Благой Бочварски. Железопътната връзка е от важно стратегическо и икономическо значение за гражданите и икономиките на двете държави. Чрез изграждането ѝ ще се интегрират напълно железопътните мрежи на страните в Трансевропейската транспортна мрежа.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и министърът на икономиката на РСМ Крешник Бектеши подписаха Меморандум  за разбирателство между  Изпълнителната агенция  за насърчаване на малките и средните предприятия, Република България и Агенцията за насърчаване на предприемачеството, Република Северна Македония.

Меморандумът ще подпомогне развитието на двустранното икономическо сътрудничество между двете страни. Като признават стратегическото значение на развитието на малките и средните предприятия за повишаване на заетостта, икономическата и социалната стабилност, страните по меморандума се договарят да подпомагат предприятията от съответните държави и да установят и поддържат различни форми на сътрудничество.

В Меморандума се предвижда ИАНМСП и Агенцията за насърчаване на предприемачеството да бъдат партньори в областта на развитието на малките и средните предприятия, като предоставят реални възможности за разширяване на бизнес контактите между предприятията от двете страни. Поемат се  задължения за обмен на бизнес информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиране, политиката и мерките, предприети от всяко от двете правителства за насърчаване на интернационализацията на малките и средните предприятия.

Двете страни ще си сътрудничат при организиране на промоционални прояви в услуга на малките и средните предприятия като размяна на посещения на предприемачи, организиране на участието им в бизнес форуми, конференции, семинари, търговски панаири, изложения, посещения на делегации и други.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години