Петков посрещна Ковачевски в София, предстои разговор по ресорни групи

Повод за визитата е съвместното правителствено заседание

24.01.2022 | 19:17 Редактор: Теодора Патронова

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски е на официална визита в България, заедно с част от министри от правителството. Посещението е по покана на българския министър-председател Кирил Петков. Утре двете страни ще проведат и общо правителствено заседание. 

След посещението на българският премиер в Скопие останаха редица въпроси, чиито отговор се очаква да бъде намерен. Един от важните акценти е работата на историческата комисия. В отговор на поетите ангажименти, българският премиер издаде заповед за създаването на работните групи, които ще работят в сътрудничество със Северна Македония. Те бяха оглавени от ресорните министри и вицепремиери. Те са в секторите икономика, европейско развитие, образование и транспорт. 

Димитър Ковачевски и част от правителството на Северна Македония бяха посрещнати с официална церемония на площад "Свети Александър Невски“ Двамата премиери положиха и венци пред Паметника на Незнайния войн.

Повод за визитата е съвместното правителствено заседание. И макар преди седмица в Скопие да бяха постигнати договорки в сектор транспорт, експертите се надяват на възстановяване на работата на историческата комисия по спорните въпроси.

"В Македония носещата колона на антибългаризма се крепи на историческият разказ, представител българите като фашисти и е създал стереотип на българина, който е съчетал всичко лошо за македонеца“, коментира историкът Кирил Илиев.

И докато процесът очаква развитие, българското общество настоява за намиране на решения, твърдят социолозите.

"Сега българското общество се отнася по-твърдо към ситуацията. Висш пилотаж от страна на правителството, за да се поддържат усмихнати отношения със Скопие. Но в крайна сметка винаги ще опре до това какво пише в учебниците по история. Става въпрос за ценности“, заяви Първан Симеонов.

Намирането на консенсус по оста София – Скопие обаче ще изисква повече от обявеното време. Затова ще се разчита основно на резултати от двустранните срещи.

След съвместното заседание в София Кирил Петков и Димитър Ковачевски ще проведат и среща на четири очи.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК