Валидността на сертификатите в България остава без промяна

Здравните власти очакват ръстът на заболеваемостта да продължи още 1-2 седмици

25.01.2022 | 18:05 Редактор: Ваня Кузманова

Цяла България без две области вече е в тъмночервената зона по заболеваемост от Ковид. Засега не се предвиждат мерки на национално ниво. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Не се предвиждат промени и в срока на валидността на зелените сертификати в рамките на страната.

След като Европейската комисия намали срока на валидност на сертификатите при пътуване в съюза, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев увери - документите, които се използват на територията на България, остават с едногодишна давност. 

"Това, което е договорено на международно ниво, а именно да бъде скъсен периодът на неговото действие е само за цел пътуване и преминаване през границите. По никакъв начин не кaсае сроковете, в които той важи в България. Те не се променят", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Решението на Европейската комисия за сертификатите при пътуване влиза в сила от 1 февруари. Оттогава всички документи за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност 9 месеца от датата на последната поставена доза. За сега при поставена бустерна доза, сертификатите са безсрочни. 

"На тези, на които са им изтекли тези 9 месеца, ако направят бустер също им се издава сертификат, който може да служи за преминаване на границите, така че това е единият от начините да се възползват. У нас няма да има промени и във валидността на сертификатите за преболедуване", допълни доц. Ангел Кунчев.  

Здравните власти обаче очакват ръстът на заболеваемостта да продължи още 1 или 2 седмици. Мерки са въведени в областите, в които е необходимо и са различни според становищата на областните щабове. За сега не се предвиждат ограничения на национално ниво

А по отношение на бойкота на вечерния час от заведенията в столицата, Кунчев заяви, че подобни превантивни мерки се налагат в цяла Европа в пика на заразата.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК