Доц. Кунчев посочи бъдещето на "зелените сертификати" и мерките у нас

Почти цяла България вече е в "тъмночервената зона" по заболеваемост

25.01.2022 | 13:54 Редактор: Тодор Петров

Цяла България, без две области, вече е в "тъмночервената зона" по заболеваемост от Ковид-19. Здравните власти обявиха какво ще правят хората, чиито сертификати изтичат през февруари. 

От първо число на месеца в ЕС влизат в сила нови правила за валидността на ковид сертификатите за ваксинация. Тези, които са по-стари от 9 месеца, няма да могат да се използват за пътуване в рамките на Съюза.

Сертификатите на 93 000 ваксинирани у нас няма да са валидни за пътуване в ЕС от 1 февруари. Не се обмислят промени за валидността на "зеления сертификат" за територията на България, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред Министерството на здравеопазването.

Той допълни, че който иска да пътува, може да си постави бустерна доза, която засега няма краен срок на валидност. Според Кунчев през следващите 2 седмици ще продължава ръстът в броя на заболелите.

"Има немалки разлики между отделните региони и области. Ако две трети от областите влязат в такъв режим, тогава ще обсъждаме национални мерки", каза още главният държавен здравен инспектор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК