Стига ни сертификат: ЕС облекчава значително правилата за пътуване в чужбина

Съветът препоръчва те да бъдат според пътника, а не според мястото, от което той пристига

25.01.2022 | 13:05 Редактор: Теодора Патронова
Стига ни сертификат: ЕС облекчава значително правилата за пътуване в чужбина

Съветът на ЕС съобщи, че е приел препоръка, с която се променят правилата за налагане на ограничения при пътуване, свързани с пандемията от Ковид-19.

Съветът препоръчва от 1 февруари ограниченията да бъдат според пътника, а не според мястото, от което той пристига. Предвижда се всеки, който разполага с валиден сертификат, да бъде пропускан през границите, без да му бъдат поставяни допълнителни условия.

Препоръчва се валидността на сертификатите за ваксинираните да бъде 270 дни, за преболедувалите - по 180 дни, а за изследваните - до 72 часа от взимането на пробата.

От пътниците, които нямат сертификат, ще може да бъде изисквано изследване, извършено непосредствено преди пътуването или до 24 часа след пристигането. Съветът на ЕС предлага общите правила да не се прилагат за пограничните работници, пътуващите с важна цел и децата до 12-годишна възраст, съобщи БТА.

Предвижда се всички тези предложения да се прилагат за пътувания от страни, които не попадат в т.нар. "тъмночервена зона", където разпространението на болестта е силно. Съветът на ЕС издава днес за четвърти път общи препоръки за свободата на пътуване от началото на пандемията.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
4 rate up comment rate down comment 5
Екстра
преди 3 месеца
Супер решение.Накратко- чумави с истински и/или купени сертификати, ще ходят необезпокоявани навсякъде и ще сеят зараза.Хвала на таквизи умни глави дето са го измислили!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 3 месеца
Не са уточнили,дали теста ти е взет през пилора и дали на тяхната бланка е декларирано колко са ***. Абе, то си се вижда, но друго си е да го напишат. Никога не съм вярвал, че някои като лицето Меркел, която е субекта изкарал Великобритания от Евросъюза ще успее да съсипе тази държава до това ниво. Отвратителни нацисти!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
16 rate up comment rate down comment 3
Докога ще има дискри
преди 3 месеца
За какви се смятат да налагат ограничения с еднолични решения Това е чиста диктатура Сигнализирай за неуместен коментар