СЗО: Острата фаза на пандемията може да приключи тази година

"Опасно е да се приема, че Омикрон ще е последният вариант", каза Гебрейесус

24.01.2022 | 18:31 Редактор: Теодора Патронова
СЗО: Острата фаза на пандемията може да приключи тази година

Острата фаза на пандемията от коронавирус може да приключи тази година, ако държавите използват всички налични инструменти, заяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ДПА.

Той каза на среща на Изпълнителния съвет на СЗО, че целта може да бъде постигната, ако бъде решен проблемът с по-ниското равнище на ваксинация в по-бедните страни и се проведе по-интензивно тестване на населението.

"Ако държавите прилагат всеобхватно всички стратегии и инструменти, тази година може да сложим край на острата фаза на пандемията", заяви генералният директор на СЗО. "Може да сложим край на Ковид-19 като глобална здравна криза и може да го постигнем тази година", изрази увереност той.

Недостигът на ваксини е преодолян, каза Тедрос пред здравни министри и други официални лица от 34 държави. Той отбеляза, че логистичното предизвикателство сега е дозите да бъдат изпратени до всички страни и да бъдат поставени.

Генералният директор на СЗО обаче призова за предпазливост. Бързото разпространение на варианта Омикрон доведе дотам, че през миналата седмица в базираната в Женева организация всяка секунда са получавани съобщения за 100 нови случая от всички части на света. На всеки 12 секунди е бил регистриран по един починал.

"Опасно е да се приема, че Омикрон ще е последният вариант и че сме в края на играта", каза Тедрос.

Той обърна внимание, че в Африка 85 процента от хората все още не са получили ваксина срещу Ковид-19, а заболяването, причинявано от новия коронавирус, може да бъде победено само ако в идните месеци бъдат ваксинирани 70 процента от населението на всяка страна, съобщи БТА.

Тедрос подчерта и необходимостта от подобряване на възможностите за лечение, за да се намалят нивата на смъртност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК