Абсурдно решение: Инсулинозависима жена остава без безплатно лечение

Освен диабет, тя има проблеми със сърцето, черния дроб, бъбреците и краката

23.01.2022 | 13:54 Редактор: Искра Ангелова

Жена с диабет от 15 години получи решение на ТЕЛК, с което намаляват степента ѝ на увреждане от 80 на 40%. Така тя вече няма право да получава безплатно лечение от Здравната каса.

Анелия Куманова има тежка форма на диабет от години. Първото решение на ТЕЛК ѝ дава на Анелия 80 % нетрудоспособност. Впоследствие процентите падат и стигат до 40. Дъщеря ѝ недоумява как е възможно това при положение, че няма промяна в състоянието на майка ѝ.

"Тя е диабетичка от 15 години. Доста от диагнозите, които тя има, изобщо не са описани в този ТЕЛК в момента, а тя е със всички последствия, които може от диабета. Така и тази докторка, която е от ТЕЛК - Русе, е подписвала навсякъде, че тя е инсулинозависима предишния години и тази година тя изведнъж не е Инсулинозависима, вече няма нужда от инсулина. Излиза, че тя си слага инсулин по нейно желание", коментира Атилия Мехмед.

С течение на годините състоянието на Анелия се усложнява, което налага увеличаване на дозите от инсулин.

"От 2007 една година на хапчета, след което вече на инсулин. В годините дозите и пътите се увеличават, и в момента в ТЕЛК-а пише "интензивно инсулиново лечение 4 пъти на ден", коментира Анелия Куманова.

Освен диабет, тя има проблеми със сърцето, черния дроб, бъбреците и краката. До миналата година е получавала инсулина си безплатно през Здравната каса. Но последното решение на ТЕЛК променя това.

От ТЕЛК не отговориха на запитванията ни каква е причината за намаляването на процента нетрудоспособност на жената.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Венелин Христов
преди 1 година
На 01.04.2022г изтече моят ТЕЛК а два месеца преди това подадох документи за подновяването му и два месеца след това получавам писмо със изследвания които нямат абсолютно никаква логика. Изискат ми изследване на антитела за доказване на захарен диабет Тип 1. Това някаква гавра ли е? Аз съм със тип 1 от 2003-та година. И съм на инсулин от 2003-та година. Изглежда че някой от ТЕЛК се е объркал и сигурно няма ни най малка представа какво го очаква ако продължи да се ***. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Галина Георгиева
преди 2 години
Нека жената се свържи с мен на лични, имам останал от майка ми която почина наскоро, ще и подаря няколко опаковки. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
волк
преди 2 години
америка ще ти помогне ура ура Сигнализирай за неуместен коментар