Ще изгради ли мостове между България и РСМ срещата Петков - Ковачевски?

Ясно е кои "червени линии" няма да бъдат прекрачени

17.01.2022 | 19:35 Редактор: Теодора Патронова

Министър-председателят Кирил Петков заминава на еднодневно официално посещение в Република Северна Македония на 18 януари. В състава на българската делегация са министърът на външните работи Теодора Генчовска,  министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

В Скопие премиерът Кирил Петков ще се срещне с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. Двамата ще проведат разговор на четири очи, както и разширена среща на двете делегации.

Българският премиер беше сред първите, поздравили след клетвата на правителството, новия министър-председател на Република Северна Македония. Той заяви, че очаква от новите управляващи в Скопие заедно да работят за нов конструктивен диалог и разбирателство. Преди първата среща между двамата потвърди, че отива с градивен тон и готовност за ново начало.

"Всичките партии и президентът Румен Радев се обединихме около този нов подход, потвърдихме съществуващата позиция на България, но зададохме тона за следващите стъпки, които трябва да се случат. Имаме ясен план за действие и това, от което ще зависи колко добре се придвижват нещата, ще бъде на база на реално постигнатите резултати", изтъкна Петков.

Срещата в Скопие ще се проведе в реално втория работен ден на новия македонски кабинет. Позициите на правителството на Димитър Ковачевски обаче вече са ясни. Ясно е и кои "червени линии" няма да бъдат прекрачени.

И в София, и в Скопие обаче смятат, че най-важната задача е хората от двете страни на границата да се сближат. Според Иво Иванов е много важно българи и македонци да се сближат, защото знаят твърде малко едни за други. 

Дали срещата между Петков и Ковачевски ще успее да изгради мост между минало и бъдеще предстои да разберем. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК