Зам.-министър на културата: Някои читалища са като "спящи клетки на Ал Кайда"

По думите на Юрий Вълковски читалищата са громен ресурс, който МК мисли как да развива

17.01.2022 | 15:10 Редактор: Здравко Черкезов
Зам.-министър на културата: Някои читалища са като

Ще търсим начини - и тази, и следващата година, как, от една страна, да подкрепим огромната мрежа от читалища, така че да имат своята стабилност и сигурност, и същевременно - да им помагаме да развиват своята дейност. Това коментира новият заместник-министър на културата Юрий Вълковски.

"Нека да не се лъжем - както има страшно много активни читалища, има и такива, които са "спящи клетки на Ал Кайда", добави той.

"Това са структури, които съществуват и, ако ние им помогнем, могат да се активизират и да свършат много голяма работа. Някои от тях съществуват в едно вегетативно състояние. Мисля, че това са по-малката част от читалищата", смята Вълковски.

По думите му читалищата са единствената културна инфраструктура, която покрива цялата страна, има един огромен ресурс, който МК мисли как да развива.

"Може ли да ползваме опит от бизнеса включително бизнес мислене, така че да постигаме социални и културни цели? Можем ли да помагаме на културните организации да са повече бизнес ориентирани, без това да означава, че те са комерсиализират непременно? Можем ли да ги направим устойчиви така, че те да не разчитат само на държавна субсидия, която задължително трябва да има за читалищата?", попита заместник-министърът, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК