ГЕРБ и ДПС скочиха в защита на Гешев, управляващите са готови за конституционни промени

Самият главен прокурор определи декларацията срещу него като "кризисен пиар"

14.01.2022 | 13:50 Редактор: Здравко Черкезов

Главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка. Това поиска с декларация от парламентарната трибуна и от името на четворната управляваща коалиция председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.  

"Призоваваме Иван Гешев да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на Прокуратурата на Република България да осъществява пълноценно конституционните си функции", заяви Гюров. 

Основният мотив е липсата на ефективно разследване по дела с висок обществен интерес, сред които източването и фалита на КТБ, казусът с "Апартаментгейт", казусът с необяснимото богатство, демонстрирано в резиденцията на бившия министър-председател.

Острата реакцията на опозицията не закъсня.

"Да го извадят това необяснимо богатство. Аз не разбрах и декларацията. Беше зле написана, следващия път да ни се обадят да им помогнем да я напишат. Закон се пише по-трудно. Необясними богатства има само в приказките", отсече депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Тази тема е изчерпана за мен. Проверете дали това, което правят, е истина. Запитайте главния прокурор защо не обжалва присъдата на Иво Прокопиев", каза от своя страна депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Веднага след призива за оставка коментар дойде и от самия главен прокурор. 

"Днес не е денят, в който да обсъждаме българската политика, още повече кризисен пиар, най-вероятно", каза Иван Гешев.

"Главния прокурор бих го призовал да си подаде оставката, вместо да дава оценка дали това е кризисен пиар. Очаквам поне веднъж главният прокурор да се държи мъжки и да си подаде оставката", коментира депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

След декларацията на управляващите дойде и уточнението какво ще последва, ако призивът за оставка не бъде чут.

"Когато сме готови с предложенията за конституционни промени, защото ще е в интерес на всички български граждани", загатна депутатът от "Продължаваме промяната" Петър Кулински.

"Ние сме склонни да участваме в разговори за съдебна реформа, ако те решават системни проблеми, а не целят, както каза премиерът Петков, да махнем едни хора и да сложим ваши", обясни Биков от ГЕРБ.

От своя страна действията на депутатите прокуратурата обяви като "грубо посегателство върху върховенството на правото и независимостта на съдебната система".

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов и Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
4 rate up comment rate down comment 1
Електра
преди 2 години
Докъде я докарахме, ДПС да ни брани от Импексовата мафия водена от Крадеф и Киретата. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
Сатир
преди 2 години
Смешни доводи, опорки то тролчетата, безумната идея , ПП е над всичко. Няма го важния отговор - на кого пречи Гешев. Сигнализирай за неуместен коментар