Хората в Самоводене се разбунтуваха срещу кариера за добив на варовик

Според хората е застрашена околната среда

13.01.2022 | 19:41 Редактор: Ваня Кузманова

Недоволство във великотърновското село Самоводене срещу кариера за добив на варовик. Според хората е застрашена околната среда.

В землището на близките до Велико Търново села Самоводене и Беляковец има огромни запаси на долмитови варовици. Преди десетилетия тук са функционирали 5  кариери за варовик. През септември фирма от Търговище кандидатства за 35-годишна концесия.

Според местните хора, камъкът ще се ползва при строителството на АМ "Хемус" и високоскоростния път Русе-Велико Търново, но ще предизвика сериозни екологични щети. 

Подписка от 1600 жители вече е изпратена до компетентните институции, включително до президента и омбудсмана

"Има няколко вида прилепи, които са изключителна рядкост и обитават многобройните пещери. Обитават се също така от хищни птици, редки видове птици. От бозайниците е турската земеровка – най- малкият бозайник в световен мащаб", съобщи Румен Стоилов - член на ИК.  

"Отражението върху почвата, върху посевите, върху продукцията ще бъдат доста пагубни. Не  са изчистени спомените от старите 5 кариери, които са съществували, от едната имаме две жертви, от другите има съборени стъкла, паднали комини, напукани стени", заяви Валентин Мицканов, председател на земеделската кооперация - Самоводене. 

Според местните взривовете при добива на варовик ще предизвикат и свлачищни процеси в средновековните манастири "Света Троица“ и Преображенския манастир. До момента инвеститорът не е внесъл доклади по ОВОС. Без тях той не може да получи зелена светлина и да кандидатства за концесията. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК