Протест пред екоинспекцията в Бургас заради изграждане на крематориум

Съоръжението предвижда да се извършват 7 хил. кремации на година

15.12.2021 | 19:52 Редактор: Ваня Кузманова

Протест пред сградата на екоинспекцията в Бургас, срещу изграждането на крематориум в района. Според демонстрантите, съоръжението ще доведе до замърсяване на въздуха и водата. Местните вече няколко пъти бойкотират проекта.

Жителите на Камено и Българово протестираха пред екоинспекцията, където се разглеждаше доклада по ОВОС за изграждането на крематориума. 

"Околната среда ще бъде замърсена, водите, имаме оранжерии, земеделските земи ще се замърсят", каза жителят на Камено Стоян Добрев.  

"Там наистина е вододайна зона, земеделците наистина се опитват да правят правят екоземеделие, което не знаят как ще навреди на производството им и на бизнеса им. Жителите на Камено подозират, че в крематориума няма да се горят само тленни останки", заяви кметът на Камено Жельо Вардунски. 

Срещу проекта беше организирана и подписка, в която над 2400 души се обявяват категорично против изграждането на съоръжението. Протестът беше подкрепен и от жители на Българово, тъй като теренът се намира между двете общини. 

Инвестицията е за 8 млн. лева, като капацитетът на съоръжението предвижда да се извършват 7 хиляди кремации на година. Инвеститорът е категоричен, че съоръжението е от най- модерно поколение и няма да се откаже от изграждането му. Екоинспекцията в Бургас трябва да се произнесе в 7 дневен срок по оценката за въздействие на околната среда . 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК