Кирил Петков потвърди: Още този месец ще отида в Северна Македония

Визитата ще зависи от неговия здравен статус, посочи вицепремиерът Калина Константинова

11.01.2022 | 21:15 Редактор: Здравко Черкезов

Докато е в карантина премиерът Кирил Петков функциите на министър-председател изпълнява вицепремиерът Калина Константинова. Часове след новината за карантиниране на присъствалите на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност се появиха въпросителни около визитата на премиера в Скопие.

В специално видеообръщение тази вечер министър-председателят изрази надежда за постигането на прогрес в преговорите със Северна Македония и потвърди – ще посети Скопие този месец, но без да уточнява конкретна дата. 

"Още този месец ще отида до Северна Македония, защото искаме да покажем, че чрез конструктивен диалог, диалогични действия, ние можем да направим много повече от това, което се е случвало през последните няколко години. Заедно можем повече!", заяви премиерът.

Дългоочакваната визита в Скопие на Кирил Петков беше планирана за 18 януари. Той обаче се самоизолира заради положителния тест за Ковид-19 на председателя на Народното събрание Никола Минчев. Премиерът също си е направил тест, който е бил отрицателен, заяви вицепремиерът Калина Константинова пред "Директно" по Bulgaria ON AIR.

"Премиерът е напълно здрав. За щастие, неговият тест е негативен, така че той е изолиран. Работата се случва дистанционно. Трябва да дадем едно предупреждение, че визитата ще зависи от неговия здравен статус. Не можем да планираме твърде активно дали това ще стане или не", посочи тя. 

Вицепремиерът Калина Константинова ще замества министър-председателя, докато той е в карантина.

Според македонското външно министерство официалното посещение на българската делегация в Скопие остава на 18 януари. Това се казва в съобщение на дипломатическото ведомство. 

Според него след проведени консултации между външните министерства на България и Северна Македония днес е станало ясно, че самоизолацията на българския премиер няма да попречи на провеждането на визитата.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК