Без скок в цените на мобилните оператори: Съдът определи забраната на Нинова за законна

Решението на съда може да бъде обжалвано в рамките на седмица от компанията, подала иска

11.01.2022 | 18:50 Редактор: Жаклина Иванова

Софийският административен съд спря намерението на два от трите мобилни оператора да увеличат цените на услугите си. Решението на магистратите е вследствие на подадена жалба от една от компаниите.

Решението на съда идва само две седмици, след като министърът на икономиката Корнелия Нинова наложи забрана на мобилните оператори да индексират цените си за изминалите две години. Последва жалба от една от трите компании у нас до административните магистрати.

"Мотивите на жалбоподателите е, че индексирането по договорите не представлява особен важен обществен интерес. Съдът определя, че цените са от обществен интерес. В този смисъл, мотивите на жалбоподателя са несъстоятелни", категорична бе Нинова.

Така намеренията на операторите се обявяват за нелоялна търговска практика. А решението на съда може да бъде обжалвано в рамките на седмица от компанията, подала иска.

"Те сигурно ще обжалват, но за нас това е важна първа стъпка. Ще продължим тази политика докрай. Не пращайте на хората тези SMS-и, това е подвеждаща информация, не ги тормозете с тези SMS-и, с които внушавате, че вдигате цените - не можете да го направите, докато тече съдебният процес", изтъкна икономическият министър.

Така индексиране през февруари за 2020 и 2021 година няма да има. Мобилните оператори обаче, оказва се, все пак могат да повишат цените си.

"В деня, в който НСИ обяви инфлацията за 2021 година, те могат да обявят на своите клиенти: Отказваме се да индексираме 2020 година, ще го направим само за 2021. Нищо няма да ги спре", каза Богомил Николов от Асоциацията "Активни потребители".

Според него решението за цените на мобилните услуги в дългосрочен план, е такова, каквото е и в други 26 държави от Европейския съюз.

"Повече конкуренция. Ние се надяваме България да има четвърти, защо не и пети мобилен оператор. Това може да стане много лесно и много бързо, стига държавата да създаде условия за допускане на виртуален мобилен оператор", уточни той.

Ако мобилните оператори все пак увеличат цените си, засегнатият клиент може да подадена частна жалба в съда или колективен иск с още пострадали потребители.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК