Вицепремиерът Нинова: Защитата на потребителите става абсолютен приоритет

Някакви фирми ходят из страната и тормозят народа, алармира министърът на икономиката и индустрията

07.01.2022 | 11:56 Редактор: Тодор Петров

"Енергийната криза, ковид кризата и икономическите последици от нея, както и социалните проблеми, които притиснаха българските граждани имат обективни причини, но има и субективни фактори. Обективните причини са световните пазари, състоянието на борсите, но има и случаи, в които субекти, ще се опитат да трупат печалби на гърба на българския народ в тези трудни времена", заяви вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова в парламента.

Тя обясни по какъв  начин държавата ще защити българските купувачи и потребители от неправомерни и нелоялни търговски практики.

"Решени сме да покажем, че в тази трудна ситуация има държава, която ще защити потребителите. Превръщаме политиката за потребителите в абсолютен приоритет, в частност на Министерството на икономиката и индустрията, но като цяло на българското правителство. И още в първите 10 дни предприехме конкретни стъпки, ще има и следващи такива, които ще обява днес", каза още вицепремиерът.

По думите ѝ първата предприета стъпка чрез Комисията за защита на потребителите, е издадената заповед, с която беше спряно намерението на мобилните оператори за повишаване на услугата на своите клиенти. Тя допълни, че  по тази тема се получило разноговорене в публичното пространство и поясни: 

По закон и в договорите, които мобилните оператори са подписали със своите клиенти, могат да вдигат само веднъж годишно цената и то не както си решат, а след като НСИ обяви индекса на инфлация. За съжаление, в края на годината два от мобилните оператори си позволиха да обявят и да изпращат съобщения на своите клиенти в нарушения на договорите и на закона, че ще увеличат цените не така, както им позволява правото за една година, веднъж в годината, а със задна дата - за 2020 г. и 2021 г.

Корнелия Нинова обясни, че заповедта е в сила, но операторите я обжалват в съда. Очакват се резултатите от съдебното решение. 

"Ако съдът отхвърли заповедта на Комисията за защита на потребителите, те ще увеличат цените така както възнамеряват, с повече отколкото им позволява законът. Ако съдът уважи нашата заповед, то те ще могат да вдигат цените само за 2021 г.", посочи вицепремиерът.

По думите ѝ в БНБ има регистрирани 17 колекторски фирми, които могат да събират банкови кредити - потребителски и банкови. Има около 40 фирми в България, които нито са лицензирани, нито регистрирани, нито доказали капитал, нито легитимирали акционери или участници, някакви фирми ходят из страната и тормозят народа, алармира Нинова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Култова снимка! Като модел на Вистория Сикретс е тва гадже Сигнализирай за неуместен коментар