КСНС бил ненужен, на него не присъствал специалист по македонския въпрос

Според историка проф. Иван Илчев, върху България има външно-политически натиск

11.01.2022 | 17:55 Редактор: Здравко Черкезов

Въпреки че Консултативният съвет при президента потвърди категорично българската позиция за Северна Македония и разсея съмненията, че София е склонна на компромис със Скопие, опозицията намери основание за критика. 

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов определи КСНС като "ненужен", тъй като потвърждавал договора за добросъседство с Република Северна Македония. 

"Ненужен КСНС – като отговорност, като държавност, като необходимост – да се покаже, че президентството е горната камара на парламента и от президента се свеждат задачите на партиите, на парламента и на правителството", заяви той.

Историкът проф. Иван Илчев е учуден, че на Консултативния съвет при президента не е присъствал нито един представител на съвместната българо-македонска комисия.

"Аз не видях сред тези участници нито един, който да е специалист по македонския въпрос. Тук имаме проблем, че когато политикът вземе властта, той решава че е вездесъщ, а това съвсем не е така", отсече проф. Илчев.

Според него върху България има външно-политически натиск, обусловен от геополитическото значение на Балканите.

"Тук става въпрос за борба за влияние на полуострова между САЩ и неговите съюзници от една страна, и Русия от друга", изтъкна историкът.

Според евродепутата Иво Христов, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев, външно-политически натиск върху страната ни има, но ние трябва да защитаваме националните си интереси. По думите му президентът е постигнал голяма политическа победа с общата декларация на Консултативния съвет за национална сигурност. 

"Най-напред успя на обедини политическите опоненти около стратегическата външнополитическа линия по отношение на интеграцията на Република Северна Македония в ЕС. На второ място, декларацията изрично подчертава, че българското вето не е обвързано с никакъв срок и падането му зависи от изпълнението на предявените към РСМ условия. Този пункт в декларацията коригира лекомисленото изказване на премиера Петков, че проблемите с РСМ ще бъдат решени по нова, бърза процедура, в рамките на шест месеца", заяви евродепутатът.

Въпреки надеждите на Скопие към новия кабинет, засега не се очертава бърз пробив в отношенията между двете държави. 

"Но все пак някои въпроси, ако останат замразени, а знаем за кои става дума - за националната идентичност, за историята, ако останат на това ниво, на което са, нито един друг въпрос няма да може да бъде размразен", категорична е Тамара Грънчарска, журналист в северномакедонската телевизия "Телма".

Остава въпросът какво ще се случи, когато дългоочакваната визита на премиера Кирил Петков в Северна Македония се осъществи. На нея се очаква двете страни да разчупят леда в отношенията си. 

Вижте повече в репротажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК