България остава твърда в позицията си за еврочленството на РСМ

"Червените линии", които страната ни е поставила, остават непроменени

10.01.2022 | 21:43 Редактор: Елеонора Танева

Позицията на България за започването на преговори за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз остава непроменена. Страната ни няма да се ангажира с конкретни срокове. С тази заявка приключи Съветът за национална сигурност при президента.

"В продължение на четири години след подписването на договора от 2017 г., страната-кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение, както и не дава гаранции за изпълнение на поетите ангажименти", заяви президентът Румен Радев.

"Червените линии", които България е поставила, също остават непроменени. 

"Даването на съгласие за започване на преговори на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с реални резултати. България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи на Република Северна Македония, изрично изписани в тяхната Конституция", уточни президентът.

Коментар след срещата при президента направиха единствено от ГЕРБ и "Демократична България".

"Преговорите ще продължат не времево, а когато има изпълнени условия, които са поставени", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Има пълен консенсус на база на декларацията, приета от 44-тото НС", каза председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов.

За да са категорични, че завой при позицията на страната ни няма да има, от ВМРО излязоха на протест пред президентството.

"Нека де не бързаме. Аз съм убеден, че всички българи ще имат мнение и ще го изразят", заяви Ангел Джамбазки.

Препотвърдена беше и позицията на страната ни за започването на преговорите на Албания за членство в ЕС. КСНС се проведе само седмица преди премиерът Кирил Петков да се срещне със своя северномакедонски колега Димитър Ковачевски.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов и Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Едва ли твърда позиция при инатлив народ е добър подход. Трябва някак си да им намерим цаката...да седнем на маса и да се разберем... :) Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Точно така, трябва да сме твърди Сигнализирай за неуместен коментар