Илия Лингорски: Инфлационният натиск е неизбежен, важно е да се запази потреблението

Главният икономист на Българската банка за развитие говори в "Опорни хора"

10.01.2022 | 17:34 Редактор: Тодор Петров

Каква инфлация да очакваме за първото тримесечие?

"Инфлацията стана доста гореща и всекидневна тема в публичната дискусия, но и естествено защо – защото това е нещо, което хората усещат с джоба си. Нещо, което ги притеснява. В дефлационен процес това като че ли никой не прави впечатление – в много случаи той дори е по-опасен, особено дългосрочно. И ние минахме през такъв процес след предишната дългово-финансова криза. Докато сега сме в един инфлационен период, който първо не е неочакван. Икономиката беше спряна ръчно през 2020 г.", заяви главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски в предаването "Опорни хора".

"Базата за икономическо сравнение от първото и второто тримесечие на 2020 бяха абсолютно неестествено ниски. В резултат на което през миналата година първо-второ тримесечие отчитахме огромни растежи, защото просто икономиката се възстановяваше бързо към предкризисните си нива. Но при толкова рязък спад, който е механичен, и толкова бързо възстановяване след това, е неизбежно да има инфлационен натиск", обясни още гостът на Ганиела Ангелова. 

Според него не се отчита достатъчно прецизно характера на тази инфлация, която, по думите му, е вносна за всички. 

"Възстановяване започна в период, в който по време на противоепидемичните мерки 2020 г. бяха силно нарушени на много места веригите на снабдяване. Защото като ти кажат "локдаун", корабите не спират в средата на Тихия океан или Атлантическия, да чакат да се отвори. Те стигат на пристанището от другата страна, чакат на ред и след това като кажат "вдигаме мерките", те не тръгват автоматично в същия ред, в който е било преди. Пристанищата до ден днешен срещат много трудности в цял свят да възстановят нормалния обмен на търговия и обслужване на транспорта", посочи Лингорски.

И добави, че има много пари в системата, защото централните банки и фискалните апарати и правителствата неизбежно по време на пандемия прибягват към мерки, които трябва да запазят ликвидността и потока на парични средства във финансовата система, за да бъдат избегнати шокове. 

"Изключително голям успех е, че по време на тази пандемична криза не стигнахме до финансова криза нито в Европа, нито в Съединените щати. Тъй като, ако пандемичната криза се беше прехвърлила във финансовата система, сега щяхме да сме в много по-страшна ситуация", подчерта Лингорски пред Bulgaria ON AIR.

За нас специфично пък било, че инфлацията е съвсем внесена. Защото ние нямаме собствена монетарна политика - мерките, които се осъществяват у нас, са изцяло фискални. 

"Ефектите на монетарна политика ние ги привнасяме отвън в резултат на монетарната политика на първо място на Европейската централна банка. Това, което се прави и което е неизбежно в конкретния случай – това е компенсиране на тези, които са най-силно засегнати от инфлацията по отношение и на базовата си потребителска кошница. Но тези мерки те не са антиинфлационни. Те са противоциклични, защото в крайна сметка водят до това да се запазва и поддържа потреблението", смята Лингорски.

Той изтъкна, че е много важно да се запази и поддържа потреблението, защото то е източникът ни на растеж. Защото средносрочно и дългосрочно растежът е това, което може да ни изведе от неприятния период от бързо нарастване на цените, отбеляза главният икономист на ББР.

Според него излизането от кризата е с ускорено повишаване на продуктивността на фирмите и продължителността/продуктивността на труда. Това означава инвестиции. Инвестициите в капацитет и дейности, които ще ускоряват растежа през следващите години и ще го направят изпреварващ спрямо инфлационния натиск е това, което е здравословно за нашата, за европейската и за всички икономики.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК